Mýty o protivné letní havěti: co se o hmyzu povídá a není to pravda

  0:11aktualizováno  0:11
Někomu stačí bodnutí včely a krásný letní den se změní v drama končící na kapačkách. Před čmelákem se přitom tentýž člověk cítí naprosto neohroženě. Čmelák opravdu útočí jen výjimečně, ale alergika citlivého na včelí jed jeho bodnutí odrovná úplně stejně.

Komár luční | foto: Axana-sk.sk

V případě jiných druhů hmyzu zase třeba stačí vědět, jak správně vytáhnout žihadlo nebo který repelent je skutečně účinný. Nevěřte zažitým mýtům o klíšťatech či blechách. Ušetříte si spoustu zbytečných nepříjemných překvapení.

1. Sršeň je nejjedovatější
To, že je sršeň obrovská vosa, ještě neznamená, že jeho žihadlo je nebezpečnější než vosí či včelí. Budí sice strach, ale agresivní není. Bodá pouze v sebeobraně, když brání své hnízdo. Stačí ho neodhánět mácháním rukou. Jeho jed je stejně toxický jako vosí, ale daleko méně než včelí. Bodnutí sršně je nebezpečné jen pro alergiky. Kdo trpí otoky nebo potížemi po bodnutí vosou, mívá problémy i po bodnutí sršněm.

2. Čmelák nebodá
ČmelákČmeláci mají také žihadla, tedy jejich samičky. Navíc používají i kusadla, mohou tedy bodnout i kousnout. V přírodě však na člověka útočí jen vzácně. Bodnutí není bolestivější než od vosy či včely a žihadlo stejně jako u vosy v ráně nezůstává. Ti, kteří otékají po bodnutí včelou, mívají potíže také po štípnutí čmelákem.

3. Klíště chytneme jen v nížinách a v lese
Dnes už neplatí, že byste klíště nemohli chytnout i na horách. Kvůli oteplování se objevují i v oblastech nad 800 metrů nad mořem. Kromě lesa žijí i na loukách, v parcích nebo zahradách u domů. Jednoduše všude tam, kde je tráva vyšší než dvacet centimetrů.

4. Klíště je nutné udusit
Nasáté klíště na lidské kůži.Rady babiček, že musíme před vyndáním zakousnuté klíště potřít olejem, dávno neplatí. Dušené klíště totiž uvolňuje ze střevního obsahu bakterie do krve člověka, navíc změkne a snadno ho při vyndávání přetrhnete. Nejsnáze klíště odstraníte pinzetou nebo speciálními kleštěmi. Na klíště nesahejte holýma rukama a ránu vydezinfikujte, abyste nepřenesli infekci.

5. Blechy psí na lidi nejdou
Proslulá filmová hláška nefunguje. Lidská blecha je poměrně vzácná, další druhy, které se u nás vyskytují, jsou blechy psí a kočičí. I když ze zvířat na člověka přeskočí jen vzácně, stát se to může. Především tehdy, když kočka či pes v domě delší dobu nejsou. Vylíhne se totiž nová generace blech, která začne hledat potravu. A pak nepohrdnou ani krví lidskou.

6. Květované šaty lákají včely
VčelaJe pravda, že si hmyz snadno splete pestré oblečení s květinami. Nemusí to však být nutně jen kvítka na šatech, důležitá je barevnost. Lákadlem pro včely budete v zářivě žlutém tričku, naopak nevýrazné seprané košile si ani nevšimnou, i kdybyste na ní měli zobrazenou celou louku.

Jaký hmyz je nebezpečný? A jak vybírat repelenty?

Komár, klíště, včela, vosa, sršeň, kloš, ovád i muchnička umí pobyt v přírodě pěkně znepříjemnit. Jak se jim bránit? Co dělat, když vás napadnou? S jakým neškodným hmyzem si tyto druhy můžete splést? A víte, že při výběru repelentu se nemáte řídit cenou, ale obsahem účinné látky (většinou DEET)? A jste si jisti, že víte, jak repelenty používat? MF DNES pro vás připravila jak správný návod k použití, tak přehled repelentů i s údajem, kolik účinného jedu obsahují.

Vše se dočtete v dnešní MF DNES, v příloze D2.


Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz