Slaný věneček
Rozpis na 15 kusů:
Na těsto: špetka soli, 50 ml olivového oleje, 3 vejce (M), 80 g hladké mouky
Na náplň: 100 ml smetany ke šlehání, 250 g ricotty, špetka soli, 2 lžičky bazalkového pesta, 6 menších rajčat, 1 hlávkový salát, 400 g mozzarelly, balzamiková redukce na zakápnutí
Postup:
Do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, přidáme špetku soli a olej. Přivedeme k varu, pak přisypeme mouku a za stálého míchání pár minut vaříme na tzv. bílé dno. Odstavíme a mícháme do vychladnutí, nejlépe v robotu.
Pak postupně zašleháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na plech s pečicím papírem kroužky o průměru přibližně 6 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C 10 minut, pak troubu otevřeme a rychle odvětráme.
Zavřeme ji a dopékáme ještě cca 20 minut dozlatova. Necháme vychladnout a podélně prokrojíme.
Smetanu vyšleháme s ricottou a solí na hladký krém. Vmícháme do něj pesto a krém pak pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na spodní díly věnečků. Navrch dáme plátky rajčat, listy salátu a nakrájenou mozzarellu. Přiklopíme vršky korpusů a zakápneme balzamikem.