27. srpna 2015 |
Sirup
Ovocný základ se provaří asi tak 15 minut a pak se nechá přiklopený do druhého dne vychladnout. Druhý den se přecedí přes plátýnko, podle chuti dosladí (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g cukru, ale záleží na vaší chuti), přidá se citronová šťáva a směs se ještě krátce provaří.
Naplní se do sklenic, které se ještě musí zavařit, třeba v myčce. Že nevíte jak na to? Naplněné sklenice jednoduše naskládejte do myčky asi 5 cm od sebe. Vyberte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce, včetně sušení. Horké sklenice vyndejte a položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.
Recept na jahodový sirupNa 500 ml sirupu potřebujete 1 000 g jahod, 350 g krupicového cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Nasypeme je do hrnce, zalijeme 4 šálky vody a vaříme asi 20 minut. Během vaření průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Rozvařené jahody přecedíme a necháme dobře okapat, popřípadě propasírujeme. Do šťávy pak přidáme krupicový cukr i vanilkový extrakt a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup necháme zcela vychladnout a nalijeme ho do čisté lahve se šroubovacím uzávěrem. Uchováváme v chladu. |