Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Michelinský kuchař Láďa vaří lidem v bytě. Dezerty kreslí i na ubrus

Je mu dvacet pět let a vařil už v několika michelinských restauracích v Česku i Evropě. Ladislav Floreán navíc nabízí netradiční službu – bytovou restauraci. Několik hostů se sejde a on jim servíruje pěti- až desetichodové menu. Zážitek v bytě vyzkoušel i reportér Matěj Smlsal s blízkými.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Bytové restaurace už ve světě fungují, neříkám, že ne, ale nevím o tom, že by se to někomu v Praze podařilo rozjet tak jako mně. Měl jsem už přes tisíc hostů, podal jsem víc než deset tisíc jídel,“ říká Ladislav Floreán, původem ze Slovenska.

Vařil mimo jiné u Radka Kašpárka ve Fieldu, nedaleko Londýna v restauraci The Fat Duck, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami, nebo ve vídeňském podniku Silvio Nickol se dvěma hvězdami. Nyní se kuchař specializuje právě na vaření v bytě.

Výběr jídel od Ladislava Floreána

K Lacovi, jak si říká, přicházíme na oběd ve čtyřech. Na pražském Smíchově nás čeká prostřený stůl a milý hostitel. „Vařil jsem od pěti ráno,“ vítá nás. Většinu věcí má tedy předchystanou, candáta či kachnu ale bude samozřejmě připravovat během naší přítomnosti.

Jako první dostáváme jím upečené pivní rohlíky s karamelizovaným máslem. Jsou vynikající. Následně začne Ladislav servírovat hlavní chody. Během několika hodin se dozvídáme i řadu zážitků, které kuchař z domácích hostin má.

Někdy se mu sejdou zajímavé kombinace lidí. „Měl jsem najednou hosty z Austrálie, Asie, Evropy i Ameriky,“ vzpomíná.

Zatímco třeba Asiaté většinu času mlčí, Američani prý nezavřou pusu od začátku do konce. „Jednou na Silvestra jsem tu měl dva páry z Kalifornie – jedny demokraty, druhé republikány. Měli značně vypito, byla silvestrovská noc, a začali se hádat o politice. Najednou jsem slyšel, že to eskaluje, všichni zvyšují hlas, už dokonce u toho stolu stáli. Nevěděl jsem, co mám dělat,“ vypráví.

Michelinský kuchař Ladislav Floreán provozuje bytovou restauraci.

Nakonec zkusil taktiku s jídlem. „Uvědomil jsem si, že mám ještě jeden chod. Říkám: zapomeňte na to, mám pro vás fantastickou show, dezert, malování, to jste v životě neviděli. A to mě zachránilo. Od té doby vím, že je třeba lidi v diskuzi o citlivých tématech zastavit, protože oni tím pokazí celý večer. Člověk vaří celý den a práce jde pak do pekla,“ říká.

VIDEO: Reportér Smlsal vyrobil v kavárně zmrzlinu snů

U nás čtyř ale může mít jistotu, že my se mu tu nepohádáme. Naopak jsme u vytržení ze všeho, co připravil. Ať už z domácí lučiny, netradičně upravené řepy či kachních prsíček na celerovém pyré. A já dokonce překonal odpor a poprvé v životě ochutnal rybu. Jsem Ladislavovi vděčný, že prolomil můj blok. Bylo mi totiž hloupé jídlo odmítnout, a tak jsem zjistil, že ryby jsou vlastně chutné.

Pokud se chcete k Ladislavovi na večeři objednat, stačí se zaregistrovat na jeho webu a čekat, až se ozve. „Poté se bavíme o alergiích a různých potřebách, pokud je lidé mají. Pak přijdou a mají celovečerní zážitek. Není to jen o uspokojení potřeby, že je někdo hladový a potřebuje se najíst, ale sem lidé chodí jako do divadla. Říkám, že je to vystoupení svým způsobem,“ popisuje kuchař Floreán.

Dezert na ubrus

Zatímco dřív jeho klienty byli hlavně turisté, kvůli pandemii koronaviru teď tvoří drtivou většinu zákazníků Češi nebo zde žijící cizinci.

A to už Ladislav chystá překvapení. Roztáhne teflonový ubrus, který nepropouští, kolem připraví několik misek se surovinami a zeptá se, zda je tu někdo odvážný?

V našem případě je to Standa. Navlékne si červenou rukavici a ruku pak drží nad ubrusem. A kuchař začne malovat dezert. Rozhazuje po ubrusu a na ruku švestky, šlehačku, čokoládu, pyré... Jak vidíte ve videu, je to opravdu zážitek. Během chvíle vznikne vyobrazení galaxie.

Ladislav Floreán v bytové restauraci pohostil reportéra Matěje Smlsala a jeho blízké - Jana, Roberta a Standu. Na závěr snědli dezert namalovaný na ubrus.

„Je to vlastně jedlý obraz, který maluju přímo před hosty. Je to velmi zábavná a velká show na závěr, takže lidé většinou odcházejí rozesmátí a díky dezertu i s oslazeným životem,“ popisuje.

Cena za čtyřhodinový večer s desetichodovým menu se pohybuje kolem šestnácti set korun za osobu. Záleží ale od menu a použitých surovin. „Cena se může vyšplhat až na čtyři až pět tisíc, to už záleží na hostech,“ dodává Ladislav Floreán s tím, že vše mají domluvené předem.

Pozn. red.: Videoreportáž jsme natáčeli loni na podzim. Kvůli protipandemickým opatřením omezujícím i restaurace ale Ladislav nemohl zážitek provozovat, proto ji zveřejňujeme až nyní.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...