Pondělí 19. dubna 2021, svátek má Rostislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 19. dubna 2021 Rostislav

Nepropadejte sentimentu, řekne Pohlreich a upeče kůzlečí roládu

Aktuální díl pořadu Teď vaří Šéf! je věnovaný velikonočním receptům. Zdeněk Pohlreich uvaří drůbkovou polévku z husích surovin a upeče klasickou velikonoční husu, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou a dokonce i kůzlečí roládu.

„Kůzlečí pečínka prostě patří k Velikonocům. Nádherné, bílé maso, strašná dobrota. Vykašlete se na nějaký sentiment, je to fakt dobrý,“ připravuje Pohlreich chuťové posvícení. Na kůzlečí roládu bude potřebovat kůzlečí kýtu a trošku namletého kůzlečího masa.

Fotogalerie

Kýtu musí nejprve vykostit. Podívejte se na první část našeho videa, jak postupovat, kdybyste se o něco podobného chtěli také pokusit. Postup k vykostění masa se může hodit vždycky. Navíc Pohlreich ukáže, jak ze získaného masa udělat placku, což je univerzální návod, který se hodí na výrobu jakékoliv masové rolády.

Kosti nevyhazujte, ale rozprostřete do pekáčku, roládu budete péct na nich. „Jednak to brání roládě, aby se přichytávala na dno pekáče, a navíc dají šťávě sílu a lepší chuť,“ radí šéfkuchař.

Na roládu musíme připravit fáš. Využijeme mleté maso, do něj přidáme dvě vejce, dobře osolíme a opepříme, do hmoty nasekáme kyselou okurku. Protože je kůzlečí maso hodně libové, přidává se troška nakrájené slaniny.

Do mísy nakrájíme ještě dva plátky tousového chleba, ze kterého okrájíme kůrku, přilijeme trochu smetany a pořádně prohněteme. „Nezapomeňte přidat čerstvé bylinky, ať pořádně přivítáme to jaro,“ připomíná šéfkuchař. Místo mladých kopřiv, které patří do tradičních velikonočních receptů, vystačí s petrželkou, oreganem a bazalkou.

Rozprostřete maso, osolte, opepřete, poklaďte fáší a zamotejte. Teď dochází k další opakovačce z hodin kuchařské výuky. Pohlreich vás naučí, jak zabalit provázkem roládu. Začátečníkům se to může jevit jako trik hodný Houdiniho, vyplatí se ho však naučit, protože takto se balí třeba i roštěnec na roastbeef.

Do mísy přidejte trochu másla, kořenové zeleniny kvůli vůni, trochu cibule a dejte jen tak bez zakrývání a podlévání péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Pokud vám zbyla ještě trocha nádivky, vymažte pekáček máslem, z dvou bílků vyšlehejte pěnu, žloutky přidejte do nádivky a přilijte ještě trochu smetany. Smíchejte s bílkem a v pekáčku pečte „na plocho“ jako klasickou velikonoční nádivku. Za třicet minut máte hotovo.

Pořad můžete sledovat dnes v podvečer na Primě.

Autor:
  • Nejčtenější

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

Sledování kosí rodinky zhatilo mrazivé počasí. Mláďata zřejmě uhynula

Pozorování kosího hnízda bohužel předčasně končí. Během sobotního dopoledne začalo být jasné, že v příbytku kosí rodiny...

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

VIDEO: Nad ulomenou špičkou nože nezoufejte. Snadno ji opravíte

Pro každého kuchaře je noční můrou, když upustí na zem a poškodí svůj oblíbený nůž. I ten s ulomenou špičkou lze však...

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Podlahu pokládejte s vlhkoměrem v ruce. Důležitá je i speciální podložka

Rekonstrukce staršího rodinného domu finišuje, je tu předposlední díl. Lze to poznat i podle toho, že se v seriálu...

Přípravy na Velikonoce vrcholí. Pořád je čas zdobit a plést pomlázky

Sice jde už o druhé Velikonoce v lockdownu, radost z jejich oslavy vám ale nikdo vzít nemůže. Přinášíme vám inspiraci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Je to podraz, říká organizátor koncertů Cesta ze tmy. S projektem končí

Už za týden měl prostory pražské Lucerny rozeznít první koncert ze série Cesta ze tmy. Ministr zdravotnictví Petr...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...

Pohřbít psa na zahradě? Splnit podmínky vyhlášky je téměř nemožné

Chov zvířecího mazlíčka nepřináší jen radosti. Každý bude muset jednou řešit otázku kam s ním, až život jeho čtyřnohého...

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...