Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. února 2023 Dobromila

Nepropadejte sentimentu, řekne Pohlreich a upeče kůzlečí roládu

Aktuální díl pořadu Teď vaří Šéf! je věnovaný velikonočním receptům. Zdeněk Pohlreich uvaří drůbkovou polévku z husích surovin a upeče klasickou velikonoční husu, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou a dokonce i kůzlečí roládu.

„Kůzlečí pečínka prostě patří k Velikonocům. Nádherné, bílé maso, strašná dobrota. Vykašlete se na nějaký sentiment, je to fakt dobrý,“ připravuje Pohlreich chuťové posvícení. Na kůzlečí roládu bude potřebovat kůzlečí kýtu a trošku namletého kůzlečího masa.

Kýtu musí nejprve vykostit. Podívejte se na první část našeho videa, jak postupovat, kdybyste se o něco podobného chtěli také pokusit. Postup k vykostění masa se může hodit vždycky. Navíc Pohlreich ukáže, jak ze získaného masa udělat placku, což je univerzální návod, který se hodí na výrobu jakékoliv masové rolády.

Kosti nevyhazujte, ale rozprostřete do pekáčku, roládu budete péct na nich. „Jednak to brání roládě, aby se přichytávala na dno pekáče, a navíc dají šťávě sílu a lepší chuť,“ radí šéfkuchař.

Na roládu musíme připravit fáš. Využijeme mleté maso, do něj přidáme dvě vejce, dobře osolíme a opepříme, do hmoty nasekáme kyselou okurku. Protože je kůzlečí maso hodně libové, přidává se troška nakrájené slaniny.

Do mísy nakrájíme ještě dva plátky tousového chleba, ze kterého okrájíme kůrku, přilijeme trochu smetany a pořádně prohněteme. „Nezapomeňte přidat čerstvé bylinky, ať pořádně přivítáme to jaro,“ připomíná šéfkuchař. Místo mladých kopřiv, které patří do tradičních velikonočních receptů, vystačí s petrželkou, oreganem a bazalkou.

Rozprostřete maso, osolte, opepřete, poklaďte fáší a zamotejte. Teď dochází k další opakovačce z hodin kuchařské výuky. Pohlreich vás naučí, jak zabalit provázkem roládu. Začátečníkům se to může jevit jako trik hodný Houdiniho, vyplatí se ho však naučit, protože takto se balí třeba i roštěnec na roastbeef.

Do mísy přidejte trochu másla, kořenové zeleniny kvůli vůni, trochu cibule a dejte jen tak bez zakrývání a podlévání péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Pokud vám zbyla ještě trocha nádivky, vymažte pekáček máslem, z dvou bílků vyšlehejte pěnu, žloutky přidejte do nádivky a přilijte ještě trochu smetany. Smíchejte s bílkem a v pekáčku pečte „na plocho“ jako klasickou velikonoční nádivku. Za třicet minut máte hotovo.

Pořad můžete sledovat dnes v podvečer na Primě.

Autor:
  • Nejčtenější

„Kdo si před třemi lety pověsil doma záclony, je vítěz doby“

Během tří let se zdvojnásobila cena nemovitostí. Z toho mohou těžit ti, kdo s koupí neotáleli. Výslednou cenu...

Dva psi v jedné rodině se rvali, až končili na veterině. Desenský poradil

Československému vlčákovi Dannymu skončil klidný život, když se jeho majitelé sestěhovali do jednoho domu se zahradou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špatně umytá miska, pamlsky navíc pro přilepšení. Pět hříchů při krmení psa

Čas krmení bývá pro pejsky společně s venčením ta nejoblíbenější část dne. Často však v krmení děláme chyby, které si...

Průlom sedmnáct let od vraždy. Kmotra Mrázka zastřelil vrah ze Slovenska

Premium Mrzlo. Ze dveří zámečku na pražské Lhotce vyšel kmotr podsvětí František Mrázek. Nájemný vrah ležící sto metrů daleko u...

Láska je evoluční finta, zamilovanost porucha emocí, říká psycholog Klimeš

Premium Láska je mocná emoce a bezesporu ta nejhezčí. A má hodně podob, které člověka nutí dělat různé věci. Mozkové okruhy...

Ruská lež je ohromná zbraň. Proč je Putin stále oblíbený, líčí reportér Karas

Premium Býval nejdéle sloužícím zahraničním zpravodajem České televize. V Polsku, v Rusku i na Ukrajině strávil Miroslav Karas...

Stýská se vám po zeleni? Vytvořte si minizahrádku v obýváku či kuchyni

Za okny sníh a mnohým z nás se ven dvakrát nechce, přitom se nám stýská po práci na zahradě a po pohledu na to, jak...

Blahodárný med je dostupnou superpotravinou, která vás nadopuje vitaminy

Med je sperpotravina, kterou bychom měli určitě zařadit do jídelníčku. Konzumovat ho můžeme jen tak nebo ho...

Elektronická lžička vás přinutí zbytečně nesolit. Ošidí mlsné jazýčky

Snažíte se snížit příjem soli? Japonští vědci vyvinuli elektrickou lžičku, která vám na jazyku zvýrazní slanou chuť...

Nechtěl „signature dish“, stala se jím koprovka. Díky hostům, říká šéfkuchař

Premium Šéfkuchař Pavel Býček rád vypráví jídlem příběhy a nechává na hostovi, jestli je chce číst, nebo jde do restaurace The...

Prosázel a propil 7 milionů korun. Prodal jsem i Českého lva, říká Vondráček

Televizní reportér, novinář a režisér David Vondráček (59) prohrál za celý svůj život v hazardu sedm milionů korun....

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

Františka Ringo Čecha odvezli do nemocnice. Podle syna měl mrtvici

František Ringo Čech (79) byl v neděli večer podle zdrojů CNN Prima NEWS převezen do pražské Nemocnice Na Homolce....