Velikonoční jidáše jsou vzácností, v pekárnách je najdete jen stěží

  12:26aktualizováno  12:26
Recept na ně není součástí učebních osnov. Velikonoční pečivo nazývané jidáše přitom dřív patřilo ke svátečnímu stolu stejně jako třeba v současnosti stále oblíbený mazanec.

Velikonoční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. | foto: kastrulek.cz

"Když jsem byla malá, tak si pamatuji, že jsme je doma pekly," připomněla Věra Matušková, mistrová z cukrářského oboru střední školy v Uherském Hradišti. "Ale je pravda, že dětem zase tolik nechutnaly," upozornila.

V úterý předváděla se studenty pečení jidášů ve Slováckém muzeu v Hradišti. Tradiční pečivo je chuťově podobné vánočce. Patří však ke krajovým specialitám, proto jej studenti potravinářských škol nenajdou ani v osnovách. Matušková si pro recept jela až do Strážnice.

V různých krajích mají jidáše jinou podobu. Někde je dělají jako copánek stočený do kolečka, jinde jako malou vánočku nebo uzel. Svým tvarem by měl připomínat biblický příběh. Konkrétně provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Zároveň v jidáších lidé viděli i hojnost, kterou přináší jaro. "Protože je to pečivo, do kterého se dává droždí a kynutím nabývá na objemu, lidé tak přivolávali úspěšné období," vysvětlila Matušková.

Posypte je mandlemi nebo potřete medem

Připravit jidáše není o moc složitější než upéct vánočku nebo tradiční mazanec. Na těsto je potřeba máslo, mouka, mléko, cukr, kvasnice, hrozinky a vanilkový cukr. Někde je lidé posypávali mandlemi, jinde potírali medem.

"Podle toho, čeho bylo v domě víc nebo která surovina byla v domácnosti dostupnější," zdůraznila odbornice.

Pečivo pak dostávali chlapci, kteří na Zelený čtvrtek před Velikonocemi chodili po obci s řehtačkami a nahrazovali tak utichlé kostelní zvony.

Velké ani menší pekárny ve Zlínském kraji se ovšem do pečení jidášů nehrnou. Možná proto, že jsou přece jen pracnější než vánočky nebo mazance. Ty jsou sice k dostání po celý rok, před velikonočními svátky nicméně poptávka po nich výrazně roste.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz