Maniok
Každý, kdo navštívil nějakou exotickou zemi, se určitě potkal s maniokem jedlým. Název této tradiční tropické plodiny se chvílemi může zdát až absurdní.
Jedlý je, ale velmi snadno se může stát, že jenom jednou. Jeho listy a kořeny mohou produkovat smrtící kyanid. Maniok neboli cassava je opravdu záludná rostlina. Dělí se totiž na dva druhy: sladký a hořký.
Sladký maniok obsahuje mnohem menší množství kyanogenních glykosidů než hořký a k neutralizaci jedu vyžaduje pouze tepelnou úpravu. Abyste připravili hořký maniok na netoxickou úroveň, musíte ho před konzumací nejdříve nastrouhat, namočit a teprve potom uvařit.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny |
Lidé žijící na březích řeky Amazonky v Jižní Americe tuto kořenovou zeleninu konzumovali stovky let předtím, než se tam poprvé vydal Kryštof Kolumbus. Dnes se maniok jí na různé způsoby v různých částech světa.
Někde z něj dělají hranolky, chipsy, mouku, kaši nebo koláč. Zapište si zkrátka za uši, že maniok musíte před konzumací oloupat a nikdy ho nejíst syrový.