Žralok grónský
Nemusíte létat přes celou zeměkouli, abyste zažili extrémní kuchyni. Té je plná například země polární záře Island. Na talíři vám tu může přistát opravdu ledacos.
Třeba takový Hákarl, pro nějž je charakteristický zápach moči. To by ovšem na pod zemí fermentovaném mase žraloka grónského, které se následně suší, nebylo to nejhorší. Před fermentací je jeho maso totiž toxické kvůli vysokému obsahu trimetylaminu.
Velrybí mršiny patřily jen urozeným a jejich krev sající parazité se jedí |
Je to proto, že žralok nemá močové cesty. To znamená, že se veškeré odpadní látky dostávají do jeho masa. Právě proces nakládání a uzení je nezbytný k neutralizaci vysokého obsahu močoviny a oxidu trimetylaminu.
Tuto tělesnou zvláštnost nemají žraloci pro nic za nic. Chemické látky z moči jim slouží jako nemrznoucí směs ve studených vodách. Kdyby si ovšem chtěl nějaký nedočkavec pochutnat na žraločím mase hned, vyvolalo by to u něj příznaky velmi silné intoxikace.
Nedoporučuje se ani požít větší množství této patřičně upravené pochoutky. Přílišný apetit by mohl vést k neurologickým potížím, křečím či dokonce smrti.