Fugu
Jedním z japonských jídel, která jsou životu potenciálně nebezpečná, je čtverzubec fugu. Pokud je tato ryba nesprávně připravená, je prudce jedovatá. Proto ji mohou připravovat pouze registrovaní kuchaři se speciální licencí.
Nebezpečí, že debužírování skončí smrtí, je tak vysoké, že bylo dokonce v šestnáctém století zakázané. Především játra a kůže obsahuje smrtelné množství tetrodotoxinu.
Ryba fugu na talíři: chutný experiment, při kterém jde o život |
Po požití oběti ochrnou svaly, zatímco zůstane plně při vědomí, a nakonec zemře udušením, protože nemůže dýchat. Bohužel na tuto otravu zatím neexistuje žádný protijed.
Nejběžnějším způsobem konzumace fugu je nakrájet ji na velmi tenké plátky, obalit jarní cibulkou a namáčet do octa a sojové omáčky. Centrem přípravy fugu je město Šimonoseki v prefektuře Jamaguči.