Jedinečný játrový knedlík od manželky Otakara Brouska, tip na nedělní oběd

  0:51aktualizováno  0:51
Originální knedlík s drůbežími drůbky ochutnali Brouskovi poprvé před lety ve Valticích, u rodinné přítelkyně. Luka Brousková posléze recept upravila tak, aby byla jeho příprava jednodušší, rychlejší, a přesto neztratil svou výjimečnou chuť.

Manželé Brouskovi si játrový knedlík zamilovali | foto: www.e-knihovnicka.cz

"Původně se do něj ještě přidávaly další drůbky, tedy kuřecí srdíčka a žaludky, což ovšem předpokládalo mnohem delší dobu vaření. A protože čas je drahá veličina, ponechala jsem v receptuře jen syrová játra a tepelná úprava knedlíku se díky tomu výrazně zkrátila," směje se Luka Brousková, manželka herce Otakara Brouska. Pro správnou chuť je důležitý také česnek a majoránka, se kterými se nemá šetřit.

Recept na játrový knedlík

Připravte si 4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, paličku česneku, sůl, černý mletý pepř, majoránku a lžíci vepřového sádla. Neobejdete se bez folie na tlačenku, ideálně o průměru 13 centimetrů; koupíte ji v papírnictví či v domácích potřebách.

Ingredience potřebné na játrový knedlíkHousky či rohlíky nakrájejte na kostky a přidejte k nim nahrubo pokrájená, poutek zbavená játraSyrová vejce, nejlépe rozšlehaná, rohlíky a játra spolehlivě spojí

Rohlíky nakrájejte na kostičky, očištěná a poutek zbavená játra nahrubo pokrájejte. Obojí dejte do misky a přidejte syrová vejce, nejlépe rozšlehaná, a směs promíchejte.

Chybět nesmí tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo. Nemělo by být tekuté, ani tuhéNezapomeňte přidat čerstvě prolisovaný česnekSměs osolte, přidejte mletý černý pepř a podle chuti jemně rozemnutou majoránku

V knedlíku nesmí chybět ani tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo, přidejte ho tedy velkou lžíci. Pak do směsi prolisujte oloupané stroužky česneku a přisypte mletý černý pepř, sůl a jemně rozemnutou majoránku.

Vše rukou promíchejte a hmotu naplňte do střeva na tlačenku se zavázaným spodním koncemObsah nohavice stáhněte dolů k zavázanému konci, volný konec také zaškrťte a zavažte šňůrkou, která nesklouzne Knedlík vložte do osolené vroucí vody a vařte 25 až 40 minut

Vše promíchejte, případně podle potřeby dochuťte, a hmotu napěchujte do fólie na tlačenku. Osvědčila se ta o průměru 13 centimetrů, v širší by se knedlík musel déle vařit. Nejprve zavažte jeden konec, fólii naplňte, obsah stáhněte a šňůrkou zavažte i druhý konec. Válečky vložte do vroucí osolené vody a vařte je dle tloušťky od 25 do 40 minut.

Uvařený knedlík nakrájejte na plátky a podávejte ještě teplý se zelím nebo i studený se zeleninovým salátem. Lze ho samozřejmě podávat i jako přílohu k masu.

Varianta s hlívou a uzeninou

Když Luka Brousková tuto delikatesu připravila před časem v televizním pořadu Jiřiny Bohdalové, proletěl recept republikou jako uragán. Kdo ho ochutnal, chválí ho. Není divu, že se v internetových diskuzích objevily také jeho různé obměny, například s přídavkem uzeniny a hlívy ústřičné.

Na játrový knedlík s hlívou ústřičnou a uzeninou budete potřebovat čtyři housky, 250 g kuřecích jater, 75 g šunkového salámu, 3 syrová vejce, 1 lžíci másla, 200 g hlívy ústřičné, 1 paličku česneku, majoránku, grilovací koření, sůl a černý mletý pepř.

K pečivu nakrájenému na kostky přidejte pokrájená játra, na kostičky nakrájený salám a kousky hlívy. Vmíchejte vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, koření a vše promíchejte. Směsí naplňte fólii na tlačenku a vařte v osolené vodě zhruba 30 minut.

Tyto recepty najdete spolu s dalšími v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Domácí knedlíky.

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Najdete na iDNES.cz