Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Výbornou poctivou pizzu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto

  1:29aktualizováno  1:29
Bez odleželého těsta, vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje dobrou pizzu neuděláte, přestože je její příprava v podstatě velmi jednoduchá. Navíc těsto na pizzu využijete i jako základ na přípravu neodolatelné slané sýrové „bábovky“ zvané focaccia al formaggio (čti fokača al formadžo).

Těsto na pizzu si připravte nejlépe den dopředu, má se nechat minimálně 12 hodin odležet v ledničce. Pokud z něj budete péct opravdu jen pizzu, použijte při rozdělávání droždí perlivou vodu, pizza bude křupavější.

Jak na přípravu těsta na pizzu

Budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, kostku droždí, zhruba půl litru vlažné vody a sůl.

Droždí rozdělejte s vlažnou vodouDroždí rozdělané s vlažnou vodou a olivovým olejem po částech přidávejte do hnětače k hladké mouce

Droždí rozdrobte do misky, přidejte vlažnou vodu, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli a rozmíchejte. Směs s droždím přidejte do mísy k hladké mouce a zpracujte v suché, ale vláčné těsto, které se nelepí. Můžete použít i elektrický hnětač jako Emanuele.

Hotové těsto na pizzu by se nemělo lepit Hotové těsto roztrhněte na čtyři díly, z kterých vytvořte bochánky Bochánky těsta na pizzu nechte odpočinout minimálně 12 hodin ve folii  lednici, těsto na bábovku nechte naopak odpočívat v teple

Hotové těsto rozdělte na čtyři čtvrtkilové bochánky, zabalte je do fólie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pokud chcete polovinu těsta použít na přípravu slané bábovky se sýrem, nechte si dva bochánky naopak odležet v teple, stačí na dvě hodiny.

Za půl dne už můžete péct pizzu

Emanuele peče doma pizzu na klasickém obdélníkovém plechu, prý to tak v Itálii dělají i v řadě restaurací. Celou připraví jako Margheritu s mozzarellou a bazalkou pro děti, na půlku ale ještě přidá šest ančoviček jako na Napoletanu, kterou mají rádi dospělí.

Chcete-li to udělat stejně, připravte si 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozzarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, cukr, sůl a panenský olivový olej. Rajčata rozmixujte v míse a dochuťte je špetkou soli, lžící olivového oleje a lžící cukru.

Plech na pečení vymažte olivovým olejem. Odleželé těsto nejprve na prkénku roztlačte do stran do tvaru obdélníku, pak ho přeneste na plech a prsty roztáhněte až do krajů vymazaného plechu.

Odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu vymazaném olivovým olejemTěsto potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na půlku přidejte ještě filátka ančoviček

Těsto potřete připravenou rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu půlku přidejte ještě filátka ančoviček.

Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě při nejvyšší teplotě. Délku pečení si musíte ohlídat, je závislá na vlastnostech trouby. V každém případě ale musí být okraje těsta upečené dozlatova.

Slaná bábovka se sýrem neboli focaccia al formaggio

Pokud už máte připravené těsto na pizzu, vezměte jeden z bochánků odpočívajících alespoň dvě hodiny v teple (250 g), jinak si připravte těsto stejné jako na pizzu (viz recept na pizzu a úvodní video) a nechte ho dvě hodiny v teple odpočívat.

Dále budete potřebovat 150 g hladké mouky na podsypávání těsta a suroviny na směs, kterou zapracujete do odpočinutého těsta na pizzu, tzn. 120 g sýra pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýra, 80 g parmazánu, 3 celá vejce, 2 žloutky, asi 100 ml panenského olivového oleje, sůl a sádlo na vymazání formy.

Zhruba 120 gramů sýru pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýru nakrájejte na kostičkyDo misky rozklepněte tři vejce, přidejte dva žloutky, kostičky ovčího sýru a nastrouhejte parmazán

V míse rozšlehejte tři celá vejce a dva žloutky, přidejte na kostičky nakrájený sýr pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej.

Přidejte ještě olivový olej a směs rozšlehejte metličkouSměs se krásně spojí, jen kousky ovčího sýra zůstanou celé

Vše dobře promíchejte, jen kousky pecorina zůstanou celé.

Rozšlehanou směs pak potřebujete zapracovat do bochánku kynutého těsta Při zapracovávání směsi do těsta vám pomůže hladká mouka, kterou si  těsto průběžně podsypávejte

Směs postupně spojujte s odleželým těstem na pizzu a přisypávejte mouku, až vypracujete vláčné těsto. Trošku rozšlehané směsi si nechte stranou na potření, tedy bez kousků pecorina.

Hotové těsto na bábovku nechte dvě hodiny kynoutNakynuté těsto na slanou bábovku se sýrem zdvojnásobí svůj objem

Z vypracovaného těsta udělejte bochánek, který poprášíte moukou, položte ho na misku, přikryjte ubrouskem a nechte opět 2 hodiny odležet v teple. Nakyne na dvojnásobek.

Nerezový hrnec vymažte vepřovým sádlemNakynuté těsto opatrně překlopte do vymazaného hrnce, můžete si přitom pomoci stěrkouNakynuté těsto navrchu potřete rozšlehaným vajíčkem

Poté si připravte nerezový hrnec nebo formu na bábovku, počítejte ale s tím, že focaccia hodně nabude. Vymažte hrnec poctivým vepřovým sádlem, nakynuté těsto překlopte z misky do formy, vršek potřete zbytkem vajíčkové směsi a hodinu pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Po upečení bábovce lehce pomožte dlouhým nožem od stěn hrnceBábovku z hrnce vyklopte a můžete ji nakrájet

Pak bábovce pomozte nožem od stěn hrnce, vyklopte ji a nakrájejte na díly. Focacciu podávejte ještě teplou, dokonalá je s parmskou šunkou.

Pokud si dnes vpodvečer o šesté nenecháte na Primě ujít poslední prázdninovou reprízu pořadu S Italem v kuchyni, dozvíte se, kde podle Emanuela dělají v Praze tu nejlepší pizzu, protože na ni mají tu správnou pec vyrobenou přímo v Neapoli. Díky tomu, že se rozpálí až na 500 stupňů, upeče se v ní křupavá pizza během minuty a deseti sekund.

Takovou pizzu doma samozřejmě neupečete, ale i tak se můžete od Emanuela naučit výbornou domácí Margheritu a Napoletanu (viz obě videa u tohoto článku). K tomu italský kuchař přidá ještě recept na cizrnový krém s pastou (pasta e ceci) a rýžový dezert (frittelle di riso).

  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Najdete na iDNES.cz