Středa 25. května 2022, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. května 2022 Viola

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Šéfkuchař Radek David šéfuje proslulé restauraci La Veranda a vedle toho ještě průhonickou Babiččinu zahradu jako restauraci s klasickou českou kuchyní. Jenže tady nepropagují termín česká kuchyně s lístkem plným knedlíků a omáček. Ale nechybí zato kachna, pstruh nebo sumec, cuketový bramborák, králík, plněná křepelka... Takže jídla, která si tak často doma neuvaříte, přitom však k české kuchyni tradičně patří. 

Ne náhodou si tato relativně nová restaurace vydobyla první místo jako restaurace Středočeského kraje v ocenění Mattoni restaurace roku 2014.

Fotogalerie

U ragú, které nám ukázal Radek David, se nezačíná, stejně jako u klasické kulajdy, jíškou. „Srovnání s polévkou se odvíjí od chuti, protože tady jsou houby a kopr, ale konzistencí je to ragú. Proto se začíná cibulkou a restováním hub,“ vysvětluje David.

Teď už máme po houbové sezoně, ale klidně můžeme použít i jiné houby, které koupíte v obchodě. Kuchař aktuálně používá houbu šiitake a hlívu ústřičnou. 

Na oleji si zpěníte cibulku a stroužek nakrájeného česneku, pak přihoďte nakrájené houby. Když jsou orestované, přilijte bílé víno. 

To nechejte na prudkém plameni odvařit a zalijte vývarem. Nakrájejte trochu brambor na drobné kostičky a dejte vařit s ostatním. Pozor na množství vývaru, výsledkem by neměl být hrnec plný něčeho, ale poměrně hustý výsledný produkt. Raději zpočátku méně a přilévat.

Až se vyvaří i vývar a brambory změknou, přilijte smetanu, krátce provařte a nakonec přidejte čerstvý nasekaný kopr.

Nakonec vyrobí Radek David „bombu“. Na kulajdu i na houbové ragú se perfektně hodí ztracené (pošírované) vejce. Jenže ne každý má odvahu pustit se do přípravy, navíc s nejistým výsledkem. Navíc je problém v tom, že nemáte čas točit v hrnci jedno vejce po druhém, když potřebujete najednou servírovat více talířů najednou.

Daleko spolehlivější a rychlejší je Davidova metoda, ke které potřebujete jen potravinovou fólii a kuchyňskou minutku. Anebo: ono to vlastně není zase taková bomba, podobně si s vejcem uměly poradit i naše babičky, jen místo potravinové fólie se musely spokojit s tenkým sáčkem. A dnešní televizní kuchaři to neučí, není to tak mediálně zajímavé, jako motat vodu v hrnci.

Nejdříve si utrhněte proužek fólie a udělejte si z něj něco jako provázek. Pak utrhněte kus a vystelte s ním kastrůlek. Fólii vytřete olejem, do kastrůlku vyklopte opatrně vejce, aby se neprotrhl žloutek (na olej nezapomeňte jako já, jinak se bílek se na fólii přilepí). Z fólie udělejte jakýsi váček, který zavážete připraveným provázkem.

Takto si připravte potřebný počet vajec. Až se ragú bude blížit do finále, hoďte vejce na čtyři minuty do vroucí vody. Až je vytáhnete, obal rozstřihnete a lžící je opatrně přemístěte do talíře.

Protože se jí i očima, můžete houby ozdobit snítkou kopru a zakápnout koprovým olejem. Ten si vyrobíte tak, že si v olivovém oleji rozmixujete čerstvý kopr. A pro vůni můžete zlehýnka poprášit houbovým práškem. Ten si vyrobíte ze sušených lesních hub.

Podívejte se na video, kde nejlépe uvidíte přesný postup. V galerii najdete i některé momenty, na které je třeba při vaření dát pozor.

Autor:
  • Nejčtenější

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořídit si mopse znamená sledovat jeho utrpení, varují britští veterináři

Premium Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě...

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Manuál pěstování plodové zeleniny radí, jak na rajčata, okurky či melouny

V poslední době opět vzrůstá zájem o pěstování plodové zeleniny. A není se čemu divit. Doma vypěstované okurky, rajčata...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Migrény mi zesilují chuť a čich. Na patře cítím neuvěřitelné věci, říká kuchař

Premium Jako malý kluk měl dva sny: šéfovat v kuchyni své restaurace a stát se spisovatelem. V roce 2017 se dvěma společníky...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hnědnutí banánů může zastavit jedině skladování bez kyslíku, tvrdí vědci

Podle statistik skončí každý rok 50 milionů tun banánů v popelnici. A to jenom proto, že se jejich slupka začíná...

Zvládla těžké výzvy, řekl Maršálek o Martině, vítězce Peče celá země

Rozstřel V sobotu večer Česká televize odvysílala finále druhé řady soutěže Peče celá země, z nějž se jako vítězka domů vrátila...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...