Diskuse k článku
Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
M95o61n63i14k44a 61R61o29l90l81o48v18á 5723732306145Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu. |
![]() |
T20e33r71e28z68i54e 24H78r38o95b19s67k74á 5633504163730Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou. Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu. Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo. Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná. A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu.. |
![]() |
J47a69n 90J60a85n33e36č14e32k 9530583130116Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru. |
![]() |
M12a26r25t25i22n 19K89o30p92e51c46k84ý 3758477519924Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. |
![]() |
J54a37n 41J42a44n34e13č38e53k 9340983450246Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo |
![]() |
H46e10l65e74n37a 92V92e52v58e50r40k26o52v54a 3289547V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu. |
![]() |
J74a19n 84J84a20n77e26č26e70k 9660773220856"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit... |
![]() |
P71e87t20r54a 16N56o51v79á20k48o54v58á 7508946854108Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce. |
![]() |
J25a90n 79J84a83n78e24č23e60k 9130673820486Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? |
![]() |
H13e69l24e79n65a 85V62e30v71e46r96k75o73v63a 3709407Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol. |
![]() |
J35a69n 81J39a26n55e74č97e36k 9120923720956Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře. |
![]() |
M93a12r88t67i40n 17K77o39p78e83c18k33ý 3788537549814Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. |
![]() |
J18a20n 24J53a81n34e43č85e53k 9320563940266"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje. |
![]() |
O52n63d92ř88e34j 77S44t18a18r42o56c91h 5110563842724Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru. |
![]() |
H16e46l12e30n25a 28V90e78v29e23r68k67o12v24a 3189597Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte. |
![]() |
J82a22n 35J29a25n43e54č75e20k 9730103760676Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus |
![]() |
H61e80l77e57n22a 46V85e54v73e10r34k71o24v69a 3209187Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni. |
![]() |
J75a15n 93J34a95n18e87č31e64k 9570713900366Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká |
![]() |
H20e50l27e23n21a 67V42e89v19e88r76k32o15v18a 3229107No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi kuchyni? |
![]() |
H57e11l73e44n66a 43V68e15v52e70r52k91o56v92a 3649747Tak to bych mohla.Zítra uvařím. |
![]() |
P93e28t63r 58Š16r58a13i12e76r 9273652252267To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde.... |
![]() |
M11a90r10e75k 30B17u55r96z56a 7687751812227Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte. |
![]() |
J69i49n24d50r43i26c34h 12K38o85l54a62r 7920980975713Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju. |
![]() |
H66e48l77e52n87a 51V78e51v25e35r84k18o76v46a 3589867Používám citron místo octa při vaření a dochucování. |
![]() |
T76o93m87á62š 86K36a83p48l90a24n 8723149543233ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti. |
![]() |
B37e18n 57P35a89v30k97a 1397333287691Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že. Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko. |