Místo polévky zkuste bramborové noky s dýňovou omáčkou
Na noky budete potřebovat 1 kg brambor, 250 g polohrubé mouky a 100 ml rozšlehaných vajec (tedy 2 až 3 vejce). Na omáčku 1 malou dýni hokaido, půlku cibule, 50 g másla, 500 ml vývaru, 200 g 16% zakysané smetany a 2 snítky šalvěje. (4 porce, každá obsahuje 2857 kJ/682 kcal)
Brambory uvařte ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte najemno. Do hromádky nastrouhaných brambor udělejte důlek, vlijte do něj rozšlehaná vejce a postupně přidávejte mouku. Zpracujte vláčné hladké těsto, mouku přidávejte podle potřeby.
Z bramborového těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na asi dvoucentimetrové dílky. Vidličkou je lehce naplocho zmáčkněte a vařte v osolené vodě asi 2 až 3 minuty. Jakmile vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou lžící a přendejte do mísy.
Omytou dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. V kastrolu zahřejte polovinu másla, přidejte drobně nakrájenou cibuli a dýni a společně orestujte. Pak zalijte vývarem a duste doměkka. Nakonec rozmixujte, vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.
V pánvi nasucho opečte dýňová semínka. Semínka vyndejte, v pánvi rozpusťte zbylé máslo a opečte na něm dokřupava listy šalvěje. Opečenou šalvěj vyndejte na talířek a na šalvějovém másle krátce orestujte bramborové noky. Rozdělte je na talíře, zalijte omáčkou, posypte dýňovými semínky, pokapejte máslem z pánve a ozdobte opečenými lístky šalvěje.