Středa 29. ledna 2020, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. ledna 2020 Zdislava

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

  0:06aktualizováno  0:06
Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido v kuchyni chutně zpracovat. Přitom lze sestavit celé dýňové menu, včetně moučníku či dýňového džemu. A vařit lze z dýní až do jara, jejich skladování vůbec není náročné.
Část 1/5
Dýňová sezona ještě zdaleka nekončí.

Dýňová sezona ještě zdaleka nekončí.

Dýně je sice ideální sklízet před mrazem, ale když se vám to vymkne z rukou, vůbec nic se neděje. V Británii si právě přemrzlých dýní cení nejvíc jako ideálního materiálu na přípravu dýňového másla. To vám ve skleničkách vydrží celý rok, a namazané na opravdu dobrý chleba nebo jiné pečivo je doslova delikatesou. 

Dýňové menu s recepty

Podobné je to i s dýňovým džemem, další možností, jak uskladnit dýni, je do skla. Zde najdete recept i s videem, jak jsme vařili s Blankou Milfaitovou džem z dýní hokaido slazený medem a ochucený citronovou šťávou.  

Dýně, ze kterých chcete připravovat čerstvé jídlo, pak lze v chladnější místnosti nebo třeba na zasklené lodžii skladovat až do jara příštího roku, takže dýňovou polévku si můžete dát klidně o Velikonocích. Zda ji připravíte podle receptu a videa šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha z dýně hokaido nebo muškátové, případně jako variantu s kachními kroketami, to už je vaše volba. 

Ať si z našeho dýňového menu vyberete kterýkoliv recept, budiž vám zadostiučiněním, že si nejen pochutnáte. Dýně mají totiž málo kalorií a obsahují hodně hořčíku a beta-karotenoidů, což se v zimě hodí.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

VIDEO: Vystresovaná kočka Pepina brání svou rodinu značkováním po bytě

Pepinu si Jana přinesla domů jako zubožené zanedbané kotě, veterinář dokonce naznačil, že kočka určitě trpí nějakou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky
Premium

Vařit na vozíku? Těžší je shánět v Praze lidi, říká rakouský šéfkuchař

Vídeňský šéfkuchař Marco Simonis, se po úspěchu svých rakouských brasserií vydal do Prahy – a to rovnou do...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Škodlivé látky v potravinách: v půdě jsou pesticidy, ale i zbytky léků

Pavel Klouček je docentem Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze....

Najdete na iDNES.cz