Vždy uspokojující dýňová polévka. Oceníte chuť i jednoduchost přípravy

  10:10aktualizováno  10:10
Pokud jste husté dýňové polévce ještě nepřišli na chuť, je docela dobře možné, že se s její přípravou a dochucením kuchař moc nemazlil. Takže i když jste s ní třeba zatím neměli dobrou zkušenost, zkuste jí dát ještě šanci. Ta podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vás může mile překvapit.

Pokud máte po ruce dýni hokkaido, neváhejte, tu nemusíte ani loupat. Slupka během přípravy změkne a nakonec ji lehce rozmixujete spolu s ostatní hmotou. Zdeněk Pohlreich ji ovšem v úterý večer v posledním premiérovém dílu svého pořadu Teď vaří šéf! připraví z dýně muškátové, kterou raději oloupe. A samozřejmě pokrájí na kostky.

Fotogalerie

Dýně rozvine svoji chuť při zapékání, ale do trouby ji dávat nemusíte. Stačí na olivovém oleji orestovat oloupanou a pokrájenou cibuli a kousky dýně k ní posléze přihodit a restovat je společně do změknutí. Tento základ ochuťte pepřem, solí, chuť vylepší i troška chilli a pár lístků čerstvého tymiánu a průběžně míchejte, ať se orestují ze všech stran.

Orestované kousky dýně pak v hrnci zalijte vývarem, pro chuť můžete přidat lžičku cukru a trochu mléka, případně i bobkový list a vše povařte do změknutí.

Mezitím si připravte opražená dýňová semínka plná dýňového oleje, kterému se pro jeho afrodiziakální účinky přezdívá štýrská viagra. Aby se na semínka lépe přilepila sůl, přidá kromě ní šéf na pánev i špetku cukru, který tomu pomůže.

A zatímco dýně s cibulkou měknou ve vývaru, na kousku másla si ještě dozlatova opečte i na drobné kostičky pokrájený kousek dýně. Osolte, opepřete.

Do polévky nakonec přilijte pro zjemnění trochu smetany a rozmixujte ji na krém. Dochutit ji ještě lze i šťávou z půlky limetky a můžete servírovat. S orestovanými kostičkami dýně a opraženými dýňovými semínky.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Najdete na iDNES.cz