Z dýňové dužiny si připravte máslo. Ale i čerstvá dýně vydrží uskladněná až rok

aktualizováno 
Angličané mají zkušenost, že ke zpracování na dýňové máslo je ideální dužnina dýní, které přešly prvními mrazíky. Pokud jste tedy s jejich sklizní zaspali, máte ideální příležitost to napravit a ještě na tom vydělat.

Nejlepší je dýně sklidit ještě před prvními mrazíky, ale i teď se jejich sklizeň vyplatí. Rozdíl je pouze v době skladovatelnosti dýní, která se u těch přešlých mrazem zkrátí zhruba na tři měsíce.

Pokud kupujete dýni jen jako dekoraci, je to škoda, nicméně postup vyřezávání dýně na halloween najdete v předcházejícím článku. Jsou tam i rady, jak využít dužninu na přípravu náplně do štrůdlu a co se získanými dýňovými semínky. Pokud se bojíte pouštět se do čehokoliv dýňového bez předcházející zkušenosti, navštivte některou z akcí avizovaných níže.

Jak sklízet a jak skladovat

"Ideální je odstřihnout dýni nůžkami tak, aby u ní zůstalo kus stopky a nevylomila se," radí Čestmír Vorlíček, zahradník firmy Botanicus. Zachování stopky je důležité pro to, aby dýni nenapadly houbové choroby, které zhoršují skladovatelnost.

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Sklizené dýně uchovávejte v chladném a suchém prostoru, aby je nenapadla plíseň a nekazily se. Dýně sklizené včas vám vydrží půl roku, přejde-li přes ně první mráz, zkrátí se doba skladovatelnosti na tři měsíce. Ve skladovací místnosti by mělo být asi pět stupňů, teplota nesmí klesnou pod bod mrazu. Jinak dýně zvodnatí a zkazí se.

Skladované dýně je potřeba čas od času kontrolovat a jako první zpracovat právě ty s vylomenou stopkou nebo přešlé mrazem. Podobně vám kratší dobu vydrží ty, které nejsou vyzrálé. Poznáte to už při sklizni, protože do jejich slupky snadno zaboříte nehet. Jsou-li dobře vyzrálé, těžko jim do slupky vyryjete nehtem byť jen rýhu.

Není dýně jako dýně, turecká vydrží i rok

Odrůda hokaido se sytě oranžovou dužinou a vysokým obsahem betakarotenu je ideální na vaření. Hodí se pro přípravu polévek, využijete ji i do dětských kaší.

Špagetová dýněDýně hokaidoTurecký turban

Vlevo špagetová dýně, uprostřed hokaido, vpravo turecký turban, který vydrží nejdéle

Dužina špagetové dýně se zase při vaření rozpadne na kousky podobné špagetám, odtud její název. Jedná se o původní americkou odrůdu a pro svou vynikající chuť se také hodně používá při vaření. "Je velice jemná a velice chutná," vyzdvihuje její přednosti Vorlíček.

Odrůda zvaná turecký turban, která má extrémně tvrdou slupku, se zase vyznačuje mimořádně dlouhou dobou, po kterou ji můžete skladovat. Vydrží totiž až jeden rok, takže si můžete čerstvé dýňové dobroty dopřávat kdykoliv během roku, až do další úrody.

Recept na dýňové máslo

Při výrobě másla, které ve skleničkách vydrží minimálně rok a v Anglii je hodně populární, budete potřebovat suroviny v následujícím poměru. Na 250 g dýně šťávu z jednoho citronu, špetku mletého hřebíčku, špetku mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku, 100 g třtinového cukru Demerera a kyselinu citronovou.

Kousky dýňové dužiny vydlabané lžící nebo pokrájené na kostky povařte doměkka, případně rozpečte na pekáčku v předehřáté troubě. Rozmixujte nebo rozemelte je v mlýnku na maso, přendejte do kastrolku, přisypte cukr a na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí. Pokud je hmota řídká, nechte na ohni za stálého míchání zredukovat a zhoustnout.

Pak přidejte čerstvou šťávu z jednoho citronu a po špetkách všechna mletá koření, ochutnejte a podle potřeby dochuťte kyselinou citrónovou. Naplňte do skleniček a pro jistotu sterilujte při 85 °C zhruba 20 minut.

Aktuální "dýňové akce”

Čarujeme s dýněmi

Akce bude probíhat v Ostré u obchodu Botanicus. Ochutnávat se bude bohatá nabídka dýňových jídel a pokrmů z řepy podle starých receptur. Můžete si zde vyrobit různé dekorace, vaše děti se mohou zúčastnit soutěže ve dlabání dýní. Akce probíhá 30. až 31. října, podrobnosti na www.botanicus.cz

Halloween

Akci pořádá pražská botanická zahrada. Na programu je dlabání dýní, chybět nebudou ani dětské soutěže, v 19:00 se můžete zúčastnit večerního průvodu. Akce probíhá 31. října od 15:00, další informace na www.botanicka.cz

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Najdete na iDNES.cz