Dýňové karbanátky
Potřebujete 3 plátky toastového chleba, 100 ml 12% smetany, 1 kg dýně hokaido, 500 g mletého vepřového masa, sůl, 1 cibuli, 1 vejce, olej na vymazání, 3 lžíce medu, mletý zázvor, mletý bílý pepř, 50 g dýňových semínek, snítky tymiánu a máta na ozdobu. (4 porce, každá obsahuje 2335 kJ/558 kcal)
Pokrájený toastový chléb dejte do misky a zalijte ho smetanou. Dýni oloupejte, zbavte semínek a třetinu dužiny nastrouhejte. Mleté maso vložte do mísy. Přidejte sůl, nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, nastrouhanou dýni, vejce a namočený chléb. Vše dobře propracujte a vytvarujte asi 20 koulí.
Pekáč vytřete olejem, rozložte do něj masové koule a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. V misce smíchejte med, zázvor, sůl a pepř a směsí potřete zbytek dýně pokrájené na kousky.
Přidejte je do trouby k masu a upečte doměkka. Karbanátky rozdělte na talíře, posypejte je pokrájenými dýňovými semínky, podlijte výpekem a podávejte s pečenou dýní. Posypejte lístky tymiánu a ozdobte mátou.