Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

aktualizováno 
Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury a sychravost, tak následující recept je ideálním lékem.

I když to tak možná nevypadá, tak jídlo je hotové opravdu rychle. Můžete vybrat různé druhy hříbků a hub. Platí to samozřejmě i o druhu dýně.

„Dělám tuto dobrotu už několikátou sezonu a pokaždé něco malého změním. Základ je však vždy stejný. Dušená dýně s houbovými odřezky a navrch ty nejpěknější hříbky pěkně na másle,“ píše foodbloger Martin Kuciel, který si říká Cuketka.

Postup

1. Hříbky očistěte a podélně překrojte na polovinu. Odřezky a ty méně pěkné nasekejte nadrobno.

Suroviny

  • 600 g dýně (hokkaido bude fajn)
  • 400 g hříbků
  • 400 ml silného hovězího vývaru
  • 1 malá cibule
  • 1 svazek tymiánu
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce  másla
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Dýni zbavte středu a nakrájejte na kostky.

2. V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte dýni a opečte ji z jedné strany dozlatova. Otočte a postupně přidejte nasekané hříbky, cibuli, sůl a pepř. 

Promíchejte a dále společně restujte. Přidejte tymián, zalijte vývarem a poduste do změknutí (asi 15 minut). Vývar nechte odpařit do zhoustnutí. Pokud by mizel moc rychle, nebojte se jej po malých dávkách doplnit.

3. Mezitím, co se dusí dýně, si připravíte hříbky na másle. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte hříbky a zprudka je opečte dozlatova. Otočte a přidejte máslo, sůl, pepř a pažitku. Zmírněte plamen a takto nechte hříbky dojít. Nic dalšího netřeba.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Další z rubriky

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Zabezpečte dětský pokoj. Základem je ukotvit nábytek a neopomenout okna

Po narození dítěte je první „povinností“ zaslepit veškeré dostupné elektrické...

Zařizování dětského pokoje neznamená jen výběr vhodné barvy na zeď, hezkého nábytku a doplňků, které perfektně ladí....

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Najdete na iDNES.cz