Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

aktualizováno 
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější rohlíky k české kuchyni patří.

Pokud si je chcete zkusit upéct, připravil pro vás Martin Kuciel alias pan Cuketka jednoduchý postup, který vás k nim dovede i v domácích podmínkách. K první verzi rohlíků se dá dopracovat opravdu snadno.

„Předem ale varuji, že rohlíky jsou jinak dost fuška a strašně hodně záleží na správném kynutí, tvarování i pečení. Každá drobná změna v postupu se hned odrazí na chuti i na vzhledu,“ upozorňuje. Ve videu ovšem najdete vše podstatné. 

Postup

1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

Fotogalerie

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo jedné minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. 

Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí si také předehřejte troubu na 230 °C.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Oddělte menší díly o hmotnosti okolo 75 gramů (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou, jako když střelí).

Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku.

Tipy

Proč sádlo? A ne třeba máslo nebo jiný tuk? Nezdá se to, ale pro klasický český rohlík je sádlo nejlepší tuk. Dá rohlíku správnou texturu a hlavně vůni. Máslo je skvělé, ale na rohlík je příliš výrazné. Rohlíky s máslem chutnají spíše směrem ke sladkému buchtovitému těstu a to asi nechceme.

Proč voda? Je to podobné jako se sádlem. Ve spoustě receptů na rohlíky najdete mléko. To však podobně jako máslo dává rohlíkům výraznou vůni a chuť. Zkuste to. Nezdá se to, ale dělá to docela rozdíl.

Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechejte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V této chvíli je také můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. 

Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Původní článek pochází v webu recepty.cuketka.cz a byl redakčně upraven.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem, v případě nutnosti...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Najdete na iDNES.cz