Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

aktualizováno 
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější rohlíky k české kuchyni patří.

Pokud si je chcete zkusit upéct, připravil pro vás Martin Kuciel alias pan Cuketka jednoduchý postup, který vás k nim dovede i v domácích podmínkách. K první verzi rohlíků se dá dopracovat opravdu snadno.

„Předem ale varuji, že rohlíky jsou jinak dost fuška a strašně hodně záleží na správném kynutí, tvarování i pečení. Každá drobná změna v postupu se hned odrazí na chuti i na vzhledu,“ upozorňuje. Ve videu ovšem najdete vše podstatné. 

Postup

1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.

Fotogalerie

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo jedné minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. 

Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí si také předehřejte troubu na 230 °C.

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Oddělte menší díly o hmotnosti okolo 75 gramů (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou, jako když střelí).

Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku.

Tipy

Proč sádlo? A ne třeba máslo nebo jiný tuk? Nezdá se to, ale pro klasický český rohlík je sádlo nejlepší tuk. Dá rohlíku správnou texturu a hlavně vůni. Máslo je skvělé, ale na rohlík je příliš výrazné. Rohlíky s máslem chutnají spíše směrem ke sladkému buchtovitému těstu a to asi nechceme.

Proč voda? Je to podobné jako se sádlem. Ve spoustě receptů na rohlíky najdete mléko. To však podobně jako máslo dává rohlíkům výraznou vůni a chuť. Zkuste to. Nezdá se to, ale dělá to docela rozdíl.

Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.

6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechejte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V této chvíli je také můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. 

Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Původní článek pochází v webu recepty.cuketka.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Najdete na iDNES.cz