Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.
Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší. | foto: Marek Burza

O chlebu jsme psali už mnohokrát, například zde je článek, kde najdete detailní postup. V tomto článku jsme zase popsali, jak na kváskový chléb. Jenže nejlepší je si to probrat znovu bod po bodu. Shrnuli jsme to podstatné, co člověka může při pečení potkat.

Raději hydratované těsto

Na dobrý chléb je třeba dosáhnout vlahého těsta. Sice se s ním hůře pracuje, ale je nadýchané a to chlebu svědčí. Nejsnazší je vykašlat se na přesné vážení, ale zvolit jednoduchou hrníčkovou metodu. V našich končinách jsme většinou zvyklí na pšeničnožitný chléb, takže do mísy nasypte dva hrníčky pšeničné a hrníček žitné mouky.

K tomu jeden a půl hrnku vlažné vody a máte poměr tak akorát. Rozdrobte zhruba třetinu kostky (42 g) droždí, přidejte lžičku soli, lžičku kmínu a to je vše.

Místo čerstvého lze použít půl sáčku sušeného droždí, ale už jsem se setkal i s tím, že velmi špatně reagovalo, takže pro spolehlivé výsledky raději používám čerstvé. Možná by právě v tom mohla být příčina neúspěchů čtenářky.

Teď záleží na tom, zda máte v čem těsto umíchat. Buď máte sílu na práci s vařečkou, nebo robota. Anebo můžete použít americký postup bez hnětení, který popsal pan Cuketka v tomto článku. V podstatě pak stačí jen rukou ingredience zhruba promíchat, zakrýt mísu potravinářskou fólií a nechat zrát 12–18 hodin.

Až budou bubliny

Ale v robotovi to můžete udělat hned. Nepokoušejte se těsto vyklopit, nechte jej v míse, ve které jste míchali, a opět zakryjte potravinářskou fólií. V pokojové teplotě nechte těsto kynout až do doby, než se udělají na povrchu bubliny. To může trvat podle podmínek hodinu a půl, ale klidně i více, zvlášť když zvyšujete podíl žitné mouky.

Teď už je těsto vykynuté.

Struktura těsta, které se snažíte vyklopit po vykynutí na pracovní desku.

Teď teprve bude čas těsto vyklopit na pracovní desku a v tomto bodě se scházíme s receptem na nehnětené těsto. Je podstatné, abyste si opravdu hodně poprášili desku, protože těsto je hodně řídké a ďábelsky se lepí.

Je vhodné pořídit si za pár korun plochou cukrářskou stěrku, která je v těchto fázích ideálním pomocníkem. Díky ní můžete těsto několikrát přeložit a pak už si pomůžete pomoučenýma rukama. Dlaněmi zhruba vytvarujte bochník, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte odpočívat. Alespoň hodinu, pan Cuketka dává dvě. V této fázi se tvoří vnitřní struktura střídky. Čím déle těsto leží, tím větší bubliny, ale zároveň se s ním hůře manipuluje, těsto je jako „živé stříbro“.

Zkuste hrnec, tam chleba zaručeně vyběhne

Toto je asi nejlepší „vynález“ v oblasti domácího pečení. Pokud budete péct v hrnci, odpadne vám většina starostí s přípravou. Nemusíte shánět ošatku, nebudete se muset zabývat zastříkáváním trouby před pečením.

Jenom najděte starý hrnec s poklicí odpovídající rozměru bochníku. Klidně i starý smaltovaný po babičce, ale kdo má litinový, tím lépe. Hrnec necháte rozpálit i s troubou na 230 °C zhruba čtvrt hodinky před koncem zrání těsta. Pak ho vytáhnete z trouby (pozor na popálení), přemístíte do něj těsto, přikryjete poklicí a vrátíte do trouby.

My jsme vyzkoušeli fintu s pečicím papírem.

I s papírem přemístíte těsto do rozpáleného hrnce.

Problém bývá pouze v tom, jak si poradit s řídkým těstem, které nelze jen tak snadno chytit do ruky a slovo přemístit v minulém odstavci se může stát noční můrou. My jsme „opsali“ od některých pekařů na sociálních sítí fígl, kdy těsto nechávají zrát přímo na pečicím papíru a pak ho i s ním přemístili do hrnce. Jednak se do něj daleko snadněji trefíte a jednak se výrazně snižuje riziko popálení.

Po půlhodině z hrnce sundáte pokličku a dopékáte. Tady si sami můžete zregulovat, jak vypečenou chcete kůrku. Většinou stačí kolem dvaceti minut, záleží na tom, jak vám peče trouba.

O hrnec se nemusíte bát, ani když budete pracovat bez pečicího papíru. Jak je hrnec rozpálený, těsto od něj odskočí a nevzniknou žádné přípalky.

Autor:
Témata: chléb, Robot, Vaření

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...