Pátek 21. ledna 2022, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 21. ledna 2022 Běla

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli chcete svým hostům třeba na grilovačku připravit domácí chleba, můžete ho připravit za pár desítek minut. Klidně na grilu, který budete stejně potřebovat.

Při pečení chleba trávíte čas prakticky jen při míchání ingrediencí, hnětení a překládání těsta. Zbytek času zaberou jen technologické přestávky, které můžete věnovat zbytku chystání party. Takže samotná příprava nezabere v podstatě žádný čas.

Fotogalerie

Chleba a videu jsme upekli společně s šéfkuchařem Radkem Davidem, který vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada, na jeho domácím grilu. „Podstatné je, abyste použili jakýkoliv kotlíkový gril, ve kterém po přiklopení dosáhnete v podstatě podobných podmínek jako v troubě,“ vysvětluje.

My jsme chleba pekli v prostředí plně vybavené kuchyně. Klidně si však odmyslete robot na míchání a vyměňte ho za mísu s vařečkou a pot lidské síly a váhu nahraďte hrníčkovou a lžičkovou metodou a výsledek bude stejný.

Kuchař je zvyklý ze své profese precizně dodržovat recepturu (viz dole v seznamu surovin). Je ale možné, že někdo nemá rád kyselejší chuť chleba (u kváskového ji nahrazuje chuť kvásku), takže je možné vynechat ocet. Mírně se může lišit i množství vody. 

Například pokud použijete celozrnnou mouku, může se stát, že budete muset těsto hydratovat o chlup víc. Tyto postupy si každý kuchtík vychytá sám. Obecně – čím víc vody těsto obsahuje, tím řidší strukturu výsledného chleba a s většímy oky střídy můžete očekávat, na druhé straně se s těstem hůře pracuje.

Krok za krokem

Do hnětací mísy nasypte obě mouky, přidejte sůl a kmín a začněte míchat na střední otáčky. Odvažte vodu a přidejte kvasnice, nejlépe čerstvé, a rozmíchejte je. Pak pomalu vodu s droždím vlijte do mísy a nechejte míchat asi deset minut.

Co budete potřebovat

  • 300 g pšeničné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 13 g vinného octa
  • 13 g soli
  • 15 g droždí
  • 3 g kmínu
  • 350 g vody

Tím končí první etapa práce a nyní už se můžete věnovat jiným věcem. Pod utěrkou nechte těsto půl hodiny zrát. Po této době hodně pomoučete vál a vyklopte těsto. Na to je výborná oblá plastová cukrářská stěrka.

Těsto se nebojte pořádně znovu prohníst, překládejte ho a nakonec z něj vytvarujete bochníček. Buď kulatý, anebo podélný. Podle toho toto, jaký má být výsledný tvar.

Obvykle se těsto na chleba nechá kynout v pedigových ošatkách, ale pokud ji nemáte doma, nemusíte ztrácet nervy. Dobře postačí jakákoliv forma vyložená třeba utěrkou, kterou hodně pomoučíte, stejně jako byste to udělali s ošatkou. Nebojte se se střed těsta přimáčknout, protože kynutím se bude zvedat. Pod utěrkou nechejte těsto kynout asi padesát minut.

V tomto čase už je třeba začít začít rozpalovat gril. Měl by to být kotlíkový model, který je vybavený silnou kamennou deskou, jaká se prodává jako doplněk například pro přípravu pizzy. 

Deska by měla mít trochu menší průměr než je obvod grilu, aby horký vzduch mohl proudit i do horní části a vytvořit tak vlastně horkovzdušnou troubu a aby tak teplo nešlo jen ze spodní části od uhlíků.

Tipy:

  • Do kotlíkového keramického grilu dejte convEGGtor, který ještě více rozptýlí teplo. U klasického kotlíkového grilu rozhrňte uhlíky po obvodu tak, aby jich ve středu bylo co nejméně. Je to lepší pro celistvost kůrky a zabrání to, aby se kůrka ze spodní části nespálila.
  • Pečte nejprve menší chleby. Až se naučíte regulovat teplo, tak zkoušejte větší bochníky. 

Gril pomocí přívodu vzduchu zregulujte tak, aby teplota dosahovala asi 250 stupňů Celsia, vložte těsto, zapařte stejně, jako byste to dělali v troubě a přiklopte víko. Zhruba po pěti minutách ztlumte teplotu asi na 170 a pomalu dopékejte asi půlhodinu. Čas se samozřejmě liší podle velikosti pecnu, ale na bochníček z půl kila mouky by měl stačit.

Nečekejte, že by tento „zálesácký“ chleba měl tak dokonalou barvu, jako kdybyste ho pekli v troubě, kde jsou přece jen lepší teplotní podmínky. Ze spodní části bude asi tmavší než z horní. Ale odvděčí se vám tím, že bude vonět po dřevěném uhlí. A než přijdou hosté, stačí zchladnout, aby ho bylo možné krájet a mohli jste ho servírovat třeba ke steakům.

Autor:

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ryba na grilu je rychlá, lehká a lahodná. Jak na to, abyste ji nezkazili

Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová.

Rybí maso je lehké, křehké, dietní a přitom chutné. Pro grilování ideální. Podle čeho poznáte v...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Grilovaný bůček s thajským zelným salátem

VIDEO Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s...

  • Nejčtenější

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Čech ulovil ve Slovinsku obrovskou hlavatku. Měla skoro 120 centimetrů

Lov hlavatek je bez pochyby jednou z největších výzev, které může rybář v Evropě zažít. Ze Slovinska se před pár dny...

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Zlaté mléko po ránu rozproudí energii. Kurkuma je zeštíhlující zázrak

Stačí jenom špetka. Zářivě oranžové koření intenzivně povzbudí látkovou výměnu a napomůže tak rychlému zeštíhlení. Ani...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Odhalte slabé stránky zabezpečení domu. Podívejte se na něj očima zloděje

Jak nejlépe zjistit, zda je zabezpečení vašeho domu dostatečné? Přece podívat se na ně očima zloděje. Samozřejmě se...

Na zamrzlý zámek jděte zlehka, bez horké vody a nenahřívejte klíč

Mrazivá rána sice umí hezky navodit zimní atmosféru, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že nám zamrzl zámek u dveří...

V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště
V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště

Navzdory nepříznivé situaci dnešní doby, otevřelo obchodní centrum Galerie Butovice několik dalších obchodů a rozšířilo svou pestrou nabídku o...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...