A z jakých brambor můžete při vaření vybírat?
Typ A: jsou brambory na vaření ve slupce, vhodné především do salátů, na loupačku nebo jen tak s máslem. Nerozvařují se, jsou pevné a tuhé.
Typ B: oškrábané a uvařené jsou vhodné jako příloha, ale mohou se použít i do polévek či na vaření do guláše, hodí se také na restování a zapékání. Jsou mírně moučnaté.
Typ C: nejměkčí brambory, hodí se na kaši, do těsta, bramborových placek, na bramborák nebo hranolky a podobně. Jsou hodně moučnaté a velmi snadno se rozvaří.
Typ D: sice existuje, ale nesetkáte se s nimi, tyhle brambory jsou určeny pro průmysl.
Sladké brambory neboli batáty: jsou velmi chutné a hlavně zdravé, obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů a minerálů. U nás se začaly objevovat až v posledních letech, ale jsou běžně k dostání. Zlepšují trávení, podporují imunitu, činnost mozku, jsou zdrojem draslíku, který potřebu jeme na nervy a na vysoký tlak. A podpoří vás ve snaze zhubnout! Dají se péct, vařit i grilovat.