Eva Tomečková, které všichni říkají Evi, není jenom kuchařka, ale taky pekařka, a dokonce zpěvačka. Přestože ráda peče, moc se nesnaží ochutnávat. Vyjádřila se, že když by si chtěla při stravování zahřešit, radši by si dala obří křupavý řízek.
V kuchyni používá hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala.
Řekla si však, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové máslo a citronový krém.
Šulánky s mákem, rumovým máslem a citronovým krémem (lemon curd)
Suroviny:
- 0,5 kg brambor z oběda
- 1 vejce
- 30 dkg másla
- špetka soli
- 250 g krupice/hrubé mouky
Do posledního soustaPořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA. |
Rumové máslo:
- 125 g másla
- 100 ml rumu
Lemon curd:
- 3 žloutky
- 70 g cukru
- 70 ml šťávy z citronu
- 50 g másla
Na dozdobení:
- mák
- ořechy
- cukr moučka
- čerstvé ovoce
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce (Eva použila po vzoru své babičky brambory, které zbyly od minulého oběda), poté oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, máslo, sůl, mouku, krupici a zpracujeme těsto. Vytvarované šulánky vložíme do vroucí vody a čekáme, až vyplavou na povrch, čímž poznáme, že jsou hotové.
Poté si uděláme rumové máslo. Rum v hrnci nejprve oflambujeme, abychom si byli jisti, že v něm nezůstal alkohol, ale zůstalo jen příjemné aroma. Následně k němu přidáme máslo a mícháme.
Lemon curd uděláme z másla, žloutků, cukru, citronové šťávy, které dáme v misce nad páru a vyšleháme do tužší konzistence. Doplníme mákem, cukrem a opraženými oříšky.
Servírujeme tak, že polovinu porce obalíme v máku, polovinu jen namočenou v rumovém másle, přidáme terčík lemon curdu, posypeme opraženými nadrcenými oříšky, přidáme zbytek máku s cukrem a pár kousků ovoce, třeba rybízu.