Sobota 30. září 2023, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. září 2023 Jeroným, Ráchel

VIDEO: Makové šulánky podle babičky. Evi z Masterchefa je máčí v rumu

Eva Tomečková byla finalistkou Masterchefa v roce 2020. Teď se zapojila do výzvy připravit jídlo ze zbytků, které se pravidelně objevuje na stránkách televize Nova v pořadu Do posledního sousta.

Eva Tomečková, které všichni říkají Evi, není jenom kuchařka, ale taky pekařka, a dokonce zpěvačka. Přestože ráda peče, moc se nesnaží ochutnávat. Vyjádřila se, že když by si chtěla při stravování zahřešit, radši by si dala obří křupavý řízek.

V kuchyni používá hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala. 

Řekla si však, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové máslo a citronový krém.

Šulánky s mákem, rumovým máslem a citronovým krémem (lemon curd)

Suroviny:

  • 0,5 kg brambor z oběda
  • 1 vejce
  • 30 dkg másla
  • špetka soli
  • 250 g krupice/hrubé mouky

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Rumové máslo:

  • 125 g másla
  • 100 ml rumu

Lemon curd:

  • 3 žloutky
  • 70 g cukru
  • 70 ml šťávy z citronu
  • 50 g másla

Na dozdobení:

  • mák
  • ořechy
  • cukr moučka
  • čerstvé ovoce

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce (Eva použila po vzoru své babičky brambory, které zbyly od minulého oběda), poté oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, máslo, sůl, mouku, krupici a zpracujeme těsto. Vytvarované šulánky vložíme do vroucí vody a čekáme, až vyplavou na povrch, čímž poznáme, že jsou hotové. 

Poté si uděláme rumové máslo. Rum v hrnci nejprve oflambujeme, abychom si byli jisti, že v něm nezůstal alkohol, ale zůstalo jen příjemné aroma. Následně k němu přidáme máslo a mícháme. 

Lemon curd uděláme z másla, žloutků, cukru, citronové šťávy, které dáme v misce nad páru a vyšleháme do tužší konzistence. Doplníme mákem, cukrem a opraženými oříšky.

Servírujeme tak, že polovinu porce obalíme v máku, polovinu jen namočenou v rumovém másle, přidáme terčík lemon curdu, posypeme opraženými nadrcenými oříšky, přidáme zbytek máku s cukrem a pár kousků ovoce, třeba rybízu.

Autor:
  • Nejčtenější

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

Pravda a mýty o léčivosti bylin. Co zabírá a co škodí, vysvětluje profesor Jahodář

Premium Jaké byliny opravdu fungují? Jak je sbírat a jak je používat? Jaké nejčastější chyby děláme doma při jejich zpracování?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...