Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Košťály z brokolice nevyhazujte. Vorel z Masterchefa ukáže výbornou polévku

V online pořadu Do posledního sousta na portálu televize Nova se střídají účastníci minulých ročníků soutěže Masterchef. V tomto díle ukáže Jan Vorel, jak si poradit s okrájenými košťály z brokolice okoralými odřezky parmazánu.

„Vždycky si vzpomínám, když jsme jezdili k babičce na nedělní obědy. Moje babča je skvělá kuchařka a servírovala úžasnou brokolicovou polévku,“ říká Honza Vorel, který uchvátil porotu svým kuchařským uměním v ročníku Masterchefa 2019.

Pro tento díl Do posledního sousta si nachystal rodinný recept, jak zpracovat košťály z brokolice, které většina lidí vyhodí. Přitom nepatří do koše, ale na plotnu. 

„Dnes je hodně módní používat výraz zero waste, ale bylo to tady vždycky úplně přirozeně. Naše babičky nad tím takto nepřemýšlely, prostě žily úsporně a vyhodit něco z potravin bylo pro ně nepředstavitelné,“ připomíná Vorel.

„Mám tady i zbytek pórku a odřezek parmazánu. Nabízí se, aby se z toho udělal peckový brokolicový krém,“ říká účastník Masterchefa. A aby to mělo trošku jinou chuť, „zamontuje“ do receptu i chuť choriza. V mixéru rozmixuje plátky salámu s olejem. Směs přefiltruje přes plátýnko a zůstane olej ochucený chutí uzeniny a papriky, kterou obsahuje.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

„Tak toto určitě moje babička neznala, ale je to způsob, jak do této polívky dostat další chuť a strukturu,“ radí. Ale i tak to podle jeho slov byla poctivá nešizená kuchyně, jen je možné užít trochu fantazie a trošku recept „občerstvit“.

Stejně jako s brokolicí je možné zacházet s parmazánem. „Každý nastrouhá tu měkkou část třeba na těstoviny a ty tvrdé odřezky vyhodí. A to je strašná škoda. Když je nakrájíte a dáte do podobné polévky, rozpustí se a dodá jí typickou slanou chuť. Určitě ji ozvláštní,“ doporučuje kuchař.

Suroviny:

  • košťály brokolice
  • bílá část pórku
  • lžíce másla
  • šalotka
  • olej
  • zbytek choriza
  • 250 ml kokosového mléka
  • 250 ml kravského mléka
  • parmazán
  • muškátový ořech
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z košťálu nakrájíme tenké plátky na mandolíně a dáme je do ledové vody. V oleji začneme zahřívat chorizo, poté rozmixujeme a přecedíme přes plátno. 

Na másle orestujeme šalotku a košťály z brokolice. Přidáme kokosové i kravské mléko. Uvaříme do měkka a rozmixujeme. 

Dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

Jací jste v kuchyni, jak si umíte užít jídlo? Prozradí to váš horoskop

10. května 2024

Potrpíte si na dobré jídlo a pití, nebo slupnete cokoliv, co vám přijde pod ruku? Každé znamení to...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...