Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

Masterchef Rajniš ukázal, jak ze staré bagety udělat tuarežskou zemlbábu

Zdeněk Rajniš je architekt, která se „na stará kolena“ přihlásil do projektu Masterchef jen proto, aby si splnil sen. Na svých cestách si ověřil, jak využívají staré pečivo v saharské oblasti Afriky příslušníci kmene Tuaregů. Recept ukázal v novém online pořadu Do posledního sousta, který můžete zhlédnout na stránkách Novy.

„Šest let jsem přednášel architekturu v Alžíru a naučíte se tam neuvěřitelné věci,“ říká Rajniš, kterému během natáčení Masterchefa někteří porotci říkali důvěrně Dědku. Tentokrát si vybral recept na zemlbábu takzvaně na slano, kterou se naučil od místních.

Bagety jsou úžasné, ale nejlepší jsou v okamžiku, když si je přinesete od pekaře. Jenže jen málokdy se podaří je všechny sníst hned. „Tvrdnou jim, takže neustále vymýšlejí, co s nimi dál, aby se zužitkovaly,“ vysvětluje původ svého receptu.

Rajniš při pobytu „okoukl“, jak si s nimi elegantně poradit a dát jim novou šanci. Na rozdíl od české klasiky to není na sladko, ale naopak na slano.

Nejdřív se namočí do smetany, aby se pěkně nasákly, pak nakrájíte cukety a nakonec uděláte bešamel. Princip je vlastně podobný, jako když si připravujete lasagne – jednotlivé vrstvy se budou střídat.

Rajniš na bešamel používá cibulovou jíšku. To znamená, že na omastku lehce opraží cibulku, pak zapráší moukou. Nechá minutku zasmažit a pak zalije smetanou zbylou od namáčení bagety. 

„Přidávám tam pár deka kozího sýra, ať to má grády, a když to moc zhoustne, doliju ještě troškou smetany,“ radí. Nakonec přistrouhá ještě trošku muškátového oříšku.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Pak už stačí vymazat zapékací misku máslem a začít vrstvit. Napřed vrstvu cukety, „pak nacintat tu máčku“, jak popisuje svým svérázným slovníkem.

A vrstvíte, vždy bageta a cuketa proložená bešamelem. Ten musí přijít i nahoru, protože po zapečení udělá pěknou kůrku a barvu. 

Jako ozdobu Reiniš používá asant, což je lejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny, která se jmenuje ločidlo smrduté a roste v Asii. Ne nadarmo se mu taky říká čertovo lejno.

Pak už stačí povrch postrouhat sýrem a upéct v troubě na 200 stupňů dvacet až třicet minut do růžova. 

Autor:
  • Nejčtenější

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Za čtyři dny ulovili sto kaprů, tři z toho měli přes 27 kilogramů

Ami Hamidi, Tom Dove a Neil Spooner jsou rybářští kamarádi, kteří vyrazili v novém seriálu Kapří monstra na Prima Zoom...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

VIDEO: Oliver Pape z Mastechefa z nedojedeného kolena vytvořil obří kouli

Zbytky nedojedeného vařeného kolena klidně můžete přetvořit do úplně nového „refrešovaného“ pokrmu. Můžete z něj...

VIDEO: Na Kypru mají „Berlínskou zeď“, za ní už se nesmí vepřové

V závěrečné části cyklu Bizarní jídla na Prima Zoom se jeho protagonista a šéfkuchař Andrew Zimmern vypravil na Kypr....

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...