„My Vietnamci vaříme rýži dvacet čtyři hodin denně tři sta šedesát dní v roce, takže s tímto problémem se potýkáme denně,“ říká Chili Ta v pořadu. Smaženou rýži má spojenou s dětstvím ještě ve Vietnamu a samozřejmě i po přestěhování do Česka.
„Bylo to takové to jídlo, které maminka uvařila, když jsem přišla ze školy,“ vzpomíná.
Základem je připravit chipsy z hlívy ústřičné, což je houba, která je v její domovině velmi oblíbená a stále větší oblibě se těší i u nás.
Ostatně na internetu najdete třeba i recepty, jak z hlívy připravit třeba i dršťkovou polévku. O jejích zdravotních bonusech není třeba pochybovat. Můžete si ji vypěstovat i sami doma ve sklepě (psali jsme zde).
Trs hlívy položíte na pánev a její nakadeření srovnáte „do latě“ zatížením druhou pánví nebo těžkým hrncem. Měli byste ji opékat do zlatova zhruba deset minut z každé strany. „Průběžně ji kontrolujte, aby se nepřipálila,“ upozorňuje Chili Ta. Což se jí samozřejmě při natáčení stalo a v záznamu to přiznala.
Hlíva je jen taková třešinka na dortu, základ spočívá ve smíchání rýže se zeleninovým základem. Přidají se vejce a na závěr ochutí sojovou omáčkou a sezamovým olejem.
Smažená rýže s hlívovými steaky
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 50 g pórku
- 1 červená cibule
- 1 menší mrkev
- 100 g hlívy ústřičné
- svazek koriandru
- 50 ml přírodně fermentované sojové omáčky
- 50 ml oleje z praženého sezamu
- 40 g arašídů
- 2 lžíce medu
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 2 lžíce bílého vinného nebo rýžového octa
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
Nejdříve si uděláme hlívový steak. Trs hlívy položíme na pánev s horkým olejem a stlačíme ho další pánví. Necháme smažit dozlatova z obou stran. Na závěr hlívu dochutíme dressingem z javorového sirupu, uzené papriky a sojové omáčky.
Do posledního soustaPořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA. |
Na pánvi si opečeme arašídy dozlatova, pak k nim přidáme med, rýžový ocet a trochu soli. Vylijeme na plech s pečicím papírem a necháme vychladnout.
V oddělené pánvi si zarestujeme cibuli, mrkev a pórek, přidáme sladkou papriku a zarestujeme. Přidáme k pánvi vychladlou rýži a špachtlí ji jemně rozbijeme.
Uděláme si uprostřed pánve díru a rozklepneme 2 vajíčka. Necháme chvilku smažit a pak je zapracujeme do rýže. Na závěr rýži dochutíme sojovou omáčkou a sezamovým olejem a bylinkami.