VIDEO: Makové šulánky podle babičky. Evi z Masterchefa je máčí v rumu

  • 9
Eva Tomečková byla finalistkou Masterchefa v roce 2020. Teď se zapojila do výzvy připravit jídlo ze zbytků, které se pravidelně objevuje na stránkách televize Nova v pořadu Do posledního sousta.

Eva Tomečková, které všichni říkají Evi, není jenom kuchařka, ale taky pekařka, a dokonce zpěvačka. Přestože ráda peče, moc se nesnaží ochutnávat. Vyjádřila se, že když by si chtěla při stravování zahřešit, radši by si dala obří křupavý řízek.

V kuchyni používá hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala. 

Řekla si však, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové máslo a citronový krém.

Šulánky s mákem, rumovým máslem a citronovým krémem (lemon curd)

Suroviny:

  • 0,5 kg brambor z oběda
  • 1 vejce
  • 30 dkg másla
  • špetka soli
  • 250 g krupice/hrubé mouky

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Rumové máslo:

  • 125 g másla
  • 100 ml rumu

Lemon curd:

  • 3 žloutky
  • 70 g cukru
  • 70 ml šťávy z citronu
  • 50 g másla

Na dozdobení:

  • mák
  • ořechy
  • cukr moučka
  • čerstvé ovoce

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce (Eva použila po vzoru své babičky brambory, které zbyly od minulého oběda), poté oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, máslo, sůl, mouku, krupici a zpracujeme těsto. Vytvarované šulánky vložíme do vroucí vody a čekáme, až vyplavou na povrch, čímž poznáme, že jsou hotové. 

Poté si uděláme rumové máslo. Rum v hrnci nejprve oflambujeme, abychom si byli jisti, že v něm nezůstal alkohol, ale zůstalo jen příjemné aroma. Následně k němu přidáme máslo a mícháme. 

Lemon curd uděláme z másla, žloutků, cukru, citronové šťávy, které dáme v misce nad páru a vyšleháme do tužší konzistence. Doplníme mákem, cukrem a opraženými oříšky.

Servírujeme tak, že polovinu porce obalíme v máku, polovinu jen namočenou v rumovém másle, přidáme terčík lemon curdu, posypeme opraženými nadrcenými oříšky, přidáme zbytek máku s cukrem a pár kousků ovoce, třeba rybízu.