Sobota 23. září 2023, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. září 2023 Berta

Zbývá vám po grilování maso i zelenina? Dejte jim nový život v podobě tacos

Extrovertka Lea Skálová si v soutěži Masterchef vyvařila v roce 2019 třetí místo. Nyní se zapojila do projektu Do posledního sousta, který chce ukázat, že jídlo není třeba vyhazovat a vždy mu lze dát druhou šanci. Ukazuje to ve stejnojmenném seriálu na portálu televize Nova.

Lea miluje cestování a nějakou dobu žila také v Mexiku. Tamní kuchyně ji naprosto ohromila a rozhodla se přijít na to, jak udělat ty nejlepší tacos.

Odkoukala také skvělé vychytávky, jak si při jejich přípravě usnadnit práci a okouzlit přátele a rodinu něčím naprosto delikátním. A navíc je to všechno vytvořené ze zbytků jídla od grilování.

Lea je založením evidentně extrovert. Ráda vaří pro celou kupu přátel, jenže se stane, že někdy navaří víc, než se nakonec sní.

Takže výjimkou není, že zbude nějaký ten kus masa a zeleniny. Proč nevyužít vzpomínek na Mexiko a nevytvořit něco, co si při pobytu v Mexiku zamilovala. Tedy autentická tacos.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

„Je to tam nejpopulárnějším jídlem, a když jsem viděla zbytky po grilování, tak mi to připomnělo, že je to základem pro tento druh pokrmu,“ uvědomuje si. „Nejdůležitější složkou tacos je salsa. Ta tomu dá barvu, chuť i pálivost,“ připomíná.

Zeleninu z grilování nakrájí na drobné kousky a přidá do nich chilli papričky. Zatím si nechá přes papírový ubrousek okapat kysanou smetanu a přidá do ní nastrouhanou citronovou kůru.

Nakonec vymaže pánev „tlustým“ ze steaků a opeče na tuku kukuřičné placky a zbytek masa nakrájí na drobné proužky. Tím propojí chutě suché placky a masa.

Pak už stačí jen vrstvit: do placky nejdříve dejte dávku ochucené smetany, pak salsu a maso. „Měli byste toho mít plnou ruku a až to budete jíst, bude vám to téct všude kolem,“ vzpomíná na svůj život v Mexiku.

Suroviny:

  • 350 g zbylé grilované zeleniny
  • 1 limetka
  • 150 g hovězí grilované roštěné
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek koriandru
  • 1 čerstvé rajče
  • 1 jalapeño paprička
  • 1/3 másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si necháme přes sítko a papírovou utěrku vykapat zakysanou smetanu od přebytečné vody. 

Všechnu zeleninu včetně chilli (popřípadě i houby) si nakrájíme na velmi jemné kostičky. Ochutíme šťávou z půlky limety, solí a pepřem podle chuti. Hezky promícháme, aby se chutě spojily. 

Do vykapané smetany přidáme šťávu a kůru z omyté limetky. 

Koriandr nasekáme najemno včetně stonků a přidáme do smetany. Jako malou vychytávku přidejte i pár lístků nasekané meduňky. Přidáme sůl a pepř a ochutnáme. 

Máslo si necháme povolit v pokojové teplotě a pak do něj nastrouháme česnek a přidáme trochu soli a pepře. Maso zbavíme tuku, který je výborný za tepla, ale studený už chutný není. Poté si maso ostrým nožem nakrájíme na tenounké plátky. 

Rozpálíme si pánev, vhodíme tuk z masa a naše česnekové máslo. Na této směsi opékáme tacos placky jen dozlatova. 

Na talíř položíme placku, dáme lžíci smetany, dvě lžíce zeleninové salsy a maso na plátky. Zdobíme nasekaným koriandrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Vytvořte si doma „superpotravinu“. Zavařování může být rodinným rituálem

Premium Zavařování, nakládání a kvašení ovoce či zeleniny se věnuje polovina Čechů. V dobách, kdy v obchodech nic nebylo, jsme...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové rolky plněné sýrem a...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...