Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od r
Rosoloklihatka čirá (Neobulgaria pura)
![Rosoloklihatka čirá Rosoloklihatka čirá](http://1gr.cz/fotky/idnes/11/011/vidw/MOT383785_Rosoloklihatkair_Neobulgariapura.jpg)
Ohrožená houba se většinou shlukuje do skupinek.
Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus)
![Ryzec plstnatý Ryzec plstnatý](http://1gr.cz/fotky/idnes/10/121/vidw/MOT3783ab_Ryzec_plstnaty1111.jpg)
Klobouk této houby připomíná svým tvarem trychtýř.
Ryzec černohlávek (Lactarius lignyotus)
![Ryzec černohlávek Ryzec černohlávek](http://1gr.cz/fotky/idnes/10/121/vidw/MOT3783ab_ec_cernohlavek_Lactarius_lignyotus.jpg)
Roztomilý název dostal díky svému typicky černému klobouku.
Rosolozub huspenitý (seudohydnum gelatinosum)
![Rosolozub huspenitý Rosolozub huspenitý](http://1gr.cz/fotky/idnes/10/073/vidw/MOT34ae6d_rosolozub_huspenity.jpg)
Při pohledu na tuto rosolovkovitou houbu málokoho napadne, že se vůbec jedná o houbu. A vskutku,...
Rosolovec červený (Tremiscus helvelloides)
![Rosolovec červený Rosolovec červený](http://1gr.cz/fotky/idnes/10/053/vidw/MOT336342_msenkaoranov.jpg)
Houba připomínající jazyk, která se dá jíst za syrova - to je rosolovec červený.
Ryzec kravský (Lactarius torminosus)
Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná.
Rosolozub huspenitý (Pseudohydnum gelatinosum)
Houba je rozšířená po celém mírném klimatickém pásmu severní polokoule.
Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)
Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo.
Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)
Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně. Můžeme je sušit, nakládat do octa apod.
Ryzec peprný (Lactarius piperatus)
Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích.
Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)
Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října.
Ryzec borový (Lactarius deliciosus)
Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí.