Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od m
Mísenka oranžová (Aleuria aurantia)
Zářivě oranžová mísenka je jedlá, svou barvou ale k jídlu neláká.
Muchomůrka císařka (Amanita caesarea)
V České republice je tak vzácná, až je chráněná zákonem.
Muchomůrka jízlivá (Amanita virosa )
Muchomůrka jízlivá roste vzácně od července do září v jehličnatých a smíšených lesích.
Muchomůrka šedivka (Amanita spissa )
Jedlá houba. Nevyniká však ani chutí, ani vůní. Je nutné ji nechat dobře tepelně upravit.
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)
Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba.
Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)
Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá. Malé množství může být smrtelné.
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Její kulinářské využití je všestranné. Můžeme ji smažit, dusit, opékat na kmíně apod.
Muchomůrka královská (Amanita regalis)
I když tato muchomůrka obsahuje muskarinu málo, je přece jen považována za nebezpečnou.
Muchomůrka citrónová (Amanita citrina)
Muchomůrka citónová je slabě jedovatá. Způsobuje žaludeční a střevní potíže.
Muchomůrka červená (Amanita Muscaria)
Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu.
Mechovka obecná (Clitopilus prunulus)
Je zajímavé, že roste všude tam, kde je vždy přítomno i podhoubí hřibů.