Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od s
Síťkovec dubový (Daedalea quercina)

Úchvatné lupenité póry této dřevokazné houby tvoří složitý labyrint.
Strmělka kyjonohá (Clitocybe clavipes)

Strmělku kyjovitou poznáte podle bachratého třeně, díky kterému někdy vypadá houba nevyváženě.
Strmělka listomilná (Clitocybe phyllophila)
Strmělka listomilná tvoří ve skupinách záhadné obrazce. Často roste na stejných místech, houbaři si...
Smrž pražský (Morchella pragensis)

Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.
Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)
Sírovec žlutooranžový je jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci.
Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)
Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.
Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)
Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů.
Strmělka anýzka (Clitocybe odora)
Při sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou.
Smrž vysoký (Morchella ellata)
Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.
Smrž polovolný (Morchella hybrida)
Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.
Smrž obecný (Morchella esculenta)
Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.
Sluka svraskalá (Rozites caperatus)
Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.
Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)
Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.
Slizák růžový (Gomphidius roseus)
Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.
Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)
Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.