Smrž vysoký (Morchella ellata)

  12:30aktualizováno  12:30

Smrž vysoký | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiOd roku 1966, kdy byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl. Z ekonomického hlediska však brání jejich intenzivnímu pěstování poměrně komplikovaný vývojový cyklus. V roce 2000 byla zveřejněna informace, že je možné amatérsky pěstovat smrže daleko levnější technologií.

Smrž vysoký je velmi podobný smrži obecnému, je však tmavší, téměř černý, se žebry a mezerami uspořádanými do svislých řad. Klobouk bývá veliký a zašpičatělý. Celá houba dosahuje 5 – 15 cm výšky. Třeň je dutý a bílý.

Kde a kdy roste

Smrže hledejte na jaře v zahradách, na úhorech, na okrajích cest a na nepoužívaných železničních tratích.

Smrže špičatého je stejně jako smrže obecného nejlepší usušit. Při úpravě za syrova dbejte na správné očištění plodnic. Nezapomeňte je poté příčně rozkrojit, abyste se přesvědčili, že v nich není žádný hmyz. Jeden z nejlepších způsobů přípravy pokrmů ze smržů je nadívání velkých plodnic. Také se hodí k masitým jídlům a omáčkám. Sušením zintenzivní jeho vůně, což většinu jídel zlepší.

Autoři:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Najdete na iDNES.cz