Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od l
Liška ametystová (Cantharellus amethysteus)

Vzácná, ale o to zajímavější houba. Žádný klobouk lišky ametystové není stejný.
Líha srostlá (Lyophyllum connatum)

Jedlá houba připomíná laikům žampiony, jejich chuť vám ale líha nenahradí.
Lupenopórka červenožlutá (Phylloporus pelletieri)
Lupenopórka vypadá svrchu jako hřib dubový. Této záměny se nebojte, obě houby jsou jedlé.
Lištička pomerančová (Hygrophoropsis aurantiaca)

Lištička pomerančová sice není s liškami příbuzná, nicméně podobnost s nimi jí dala roztomilé jméno.
Liška Friesova (Cantharellus friesii)
Liška Friesova nese název podle švédského mykologa Fries, který ji popsal. Na rozdíl od lišky...
Lošák zprohýbaný (Hydnum repandum)

Tuto jedlou houbu spolehlivě poznáte podle typických ostnů, mladší plodnice si lze splést s liškami.
Lanýž bílý (Tuber magnatum)
Uznávaná francouzská delikatesa, kterou lze ale najít i u nás.
Lesklokorka ploská (Ganoderma lipsiense)
Houba se vyskytuje ve velkém množství pohromadě na zetlelých kmenech a pařezech.
Lysohlávka kopinatá (Psilocybe semilanceata)
V Evropě je lysohlávka kopinatá s přehledem halucinogenní houbou číslo jedna.
Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)
Lysohlávka česká je jedovatá houba, která obsahuje toxickou halucinogenní látku psilocybin.
Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)
Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také(kožená houba).
Liška obecná (Cantharellus cibarius)
Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.
Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)
Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.
Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)
Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.
Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)
V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki.
Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)
Lesklokorka lesklá je sice nejedlá houba, ale přesto se pěstuje pro léčebné účinky.
Lakovka ametystová (Laccaria amethystea)
Můžeme ji uchovávat v okořeněném alkoholu pro přípravu velice neobvyklé omáčky.