Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Jedovaté houby
KVÍZ: Opravdu víte, čím a jak se můžete v houbařské sezoně otrávit?

Kdo nechodí na přelomu léta a podzimu na houby, jako by nebyl. Vždyť je tu hlavní sezona, kdy jeden...
KVÍZ: Znáte jarní houby? I jimi se můžete otrávit

Traduje se, že houbami se mimo hlavní sezonu nelze otrávit. I v chladnějším období roku se však...
Kačenky české fascinují jemnou chutí, jen pozor na záměnu či alergii

Nemají rády vítr, sucho ani přelíznutí mrazem a v lese je většinou nenajdete, vyžadují dost...
Houby zdravě zpestří jídelníček, nicméně pozor na žaludek a ledviny

Využití hub je široké: můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, samozřejmě...
KVÍZ: Víte, jak houbařit v zimě? I v zimní sezoně můžete mít plný košík

Zimní houbaření láká v posledních letech stále víc lidí. Některé baví chodit na houby po celý rok,...
Krasavice, jen se zakousnout, píší o muchomůrce červené čtenáři iDNES.cz

„Velmi často je potkáte podél cest,“ popisuje mykoložka Tereza Tejklová krasavice v červeném...
Čtenáři iDNES.cz vědí, kde rostou. A někteří houbaři to i prozradí

„Aktuálně najdete v lese houby spíš starší, mladé skoro nejsou,“ konstatuje mykoložka Tereza...
Houby jako dílo ďáblovo? Mykolog radí, jak se vyhnout otravě

Premium Kde rostou, tam vstupují do životů lidí, zdaleka nejen do jejich jídelníčků, ale do celé kultury....
Konec prázdnin je ve znamení houbařských úlovků, ovšem zdaleka ne všude
Čtenáři iDNES.cz i poslední dva týdny stále houbaří a nejvíc se chlubí úlovky hřibů, které nikdy...
OBRAZEM: Leckde už pěkně rostou, přesto mykologové doufají v lepší zítřky
Prázdninové houbaření láká. Zatímco někde se z lesa nosí plné koše, jinde nezakopnete ani o...
Houbařská sezona se rozjela, pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům
„Je fajn, že z hřibovitých hub už roste opravdu vše, i hřiby smrkové nebo podzimní druhy,“...
Houby rostou výrazně více než vloni, tvrdí mykoložka. Nejvíce v Pošumaví
„Houby letos rostou výrazně více než v roce minulém, hlavně kvůli častým srážkám,“ tvrdí mykoložka...
Houby určené jen podle fotky raději nejezte, radí mykolog Landa
Premium Před sto lety v roce 1921 byla v tehdejším Československu založena Československá mykologická...
Čtenáři iDNES stále nosí z lesa hřiby. Rostou i podzimní čirůvky
Sice je polovina listopadu, ale nemrzne, takže houbaře to táhne do lesa, odkud se stále ještě dají...
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)
Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.
Závojenka jarní (Entoloma vernum)
Závojenka je jedna z prvních jedovatých hub, kterou můžete najít časně na jaře.
Baňka velkokališná (Sarcosphaera coronaria)
Baňka se nejprve schovává pod zemí, pak se dostane na povrch a pukne.
Závojenka olovová (Entoloma sinuatum)
Tato houba je prudce jedovatá, pozor na záměnu s čirůvkou nebo strmělkou.
Kuřátka sličná (Ramaria formosa)
Kuřátka sličná vypadají atraktivně, její požití by vám ale způsobilo silné potíže.
Helmovka ředkvičková (Mycena pura)
Dužnina s pachem ředkviček a prosvítající lupeny pod fialovým kloboukem – tak poznáte helmovku...
Čirůvka masitá (Tricholoma pessundatum)
Tuto jedovatou lupenatou houbu si lze snadno splést s jinými čirůvkami, které jsou jedlé.
Letošní houbařská sezona je velmi atypická, rostou i lanýže
Vlhko houbám přeje, houbaře ale nejvíce udivují atypické úlovky. Houby, které se už několik let...
Čirůvka tygrovaná (Tricholoma pardinum)
Je jedovatá. Působí prudké žaludeční a střevní potíže.
Šťavnatka kuželovitá (Hygrocybe conica)
Jedovatá šťavnatka kuželovitá, zvaná také voskovka, způsobuje žaludeční a střevní potíže.
Závojenka vmáčklá (Entoloma rhodopolium)
Závojenka vmáčklá roste od června do října v listnatých a smíšených lesích.
Vláknice začervenalá/Patouillardova (Inocybe erubescens/patouillardii)
Vláknice začervenalá bývá často zaměňována za některé jedlé houby a to je příčina mnoha otrav.
Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)
Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte.
Pestřec obecný (Scleroderma citrinium)
Petřec obecný je za syrova slabě jedovatý. Co se týče kuchyňské úpravy, s pestřecem opatrně.
Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)
Pečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav u lidí. Pletou si jí s pečárkou ovčí.
Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)
Je prudce jedovatý. Otrava se projevuje několik dní i týdnů po požití a může být smrtelná!
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)
Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba.
Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)
Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá. Malé množství může být smrtelné.
Muchomůrka královská (Amanita regalis)
I když tato muchomůrka obsahuje muskarinu málo, je přece jen považována za nebezpečnou.
Muchomůrka citrónová (Amanita citrina)
Muchomůrka citónová je slabě jedovatá. Způsobuje žaludeční a střevní potíže.
Muchomůrka červená (Amanita Muscaria)
Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu.
předchozí | 1 2 | další |