Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)

  11:42aktualizováno  11:42

Muchomůrka zelená | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewVypadá docela neškodně, voní příjemně, chutná sladce a dá se loupat. Je však smrtelně jedovatá ve všech částech plodnice a stačí jediný klobouk k vážné, někdy smrtelné otravě.
Vyjmeme-li ji ze země, uvidíte zřetelnou vakovitou hlízu s pochvou na bázi třeně. Dobře se na ni podívejte a pamatujte si, co jste viděli, protože jedna velká plodnice může zapříčinit smrt i několika lidí. A i když nezemřete, následky jsou trvalé.

Příznaky otravy se projevují 10 - 24 hodin po požití houby, avšak během této doby už jedy napadají játra a ledviny. První příznaky otravy jsou trvající slabost a průjem spolu s prudkými bolestmi břicha. Pak často následuje znatelné zlepšení stavu, takže se vše zdá v pořádku. Ke smrti v důsledku selhání jater a ledvin dochází však během několika málo dní.

Klobouk je 3 - 15 cm široký, v mládí téměř kulovitý, ve stáří plochý, s hladkým, téměř lesklým povrchem, který je často zelenavý až nečistě hnědavý, za vlhkého počasí však může být i velmi světlý. Třeň je 5 - 12,5 cm dlouhý, bílý, hladký; hlíza s vakovitou pochvou na spodku třeně je výrazná. Lupeny jsou volné, husté, v mládí bílé, ve stáří mohou mít až masový nádech. Dužnina je bílá, v klobouku se žlutavým nádechem; voní sladce.

Kde a kdy roste

Je rozšířena ve smíšených listnatých lesích a zvlášt je vázána na duby. Roste od časného léta až do pozdního podzimu.

Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba a léta trvající výzkum nenašel protilátku proti jejímu jedu. Někteří lidé byli zachráněni tím, že jim byla v nemocnici aplikována filtrace krve dřevěným uhlím. Prakticky poslední zákrok, kterým lze pacientovi otrávenému muchomůrkou zelenou zachránit život, je transplantace jater.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Maminky přiznávají: Proč mám jen jedno dítě?
Maminky přiznávají: Proč mám jen jedno dítě?

Můžu se zeptat proč? Bylo to Vaše rozhodnutí nebo zdravotní důvody? Případně vyhovuje Vám to? Vyrůstali jste i Vy jako jedinačkové? Jaké to je, nechybí Vám sourozenec?

Najdete na iDNES.cz