Pestřec obecný (Scleroderma citrinium)

  12:02aktualizováno  12:02

Pestřec obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTento pestřec je známý taky pod jménem „český lanýž“, i když se skutečnými lanýži není příbuzný. Připomíná je však tvarem a velmi vzdáleně také chutí. Pestřec obecný je jedlá houba, kterou můžete najít ve všech typech lesů, obzvláště potom na písčitých půdách. S pestřecem je velmi úzce spojována i jedna hřibovitá houba, a sice hřib příživný, který na něm parazituje.

Plodnice jsou 3 - 8 cm vysoké a 3 - 10 cm široké, nepravidelně kulovité nebo hlízovité, přisedlé, s kořínky, na povrchu šupinaté až rozpukané, slámově nebo citronově okrové, uvnitř bílé, narůžovělé, pak modrošedé a nakonec černé, prášivé, s kožovitou okrovkou, nahoře se otevírající nepravidelným otvorem; pach silně kořenný. Výtrusy jsou černohnědé.

Kde a kdy roste

Pestřec obecný roste místy velmi hojně od června do října v jehličnatých, smíšených a vzácněji též listnatých lesích a na rašeliništích, hlavně pod borovicemi, břízami ap.

Je za syrova slabě jedovatý! Co se týče kuchyňské úpravy, s pestřecem opatrně. Používá se spíše jako koření, to znamená asi jen tři až pět tenkých plátků na jednu porci polévky, omáčky nebo masa. Houbu však nejíme, po konzumaci jídla se odstraní. Usušené plátky z nejmenších plodnic lze uplatnit jako součást houbového práškového koření.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Najdete na iDNES.cz