Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)

  12:47aktualizováno  12:47

Třepenitka svazčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNebezpečí třepenitky svazčité spočívá v možné záměně za opěnku měnlivou. Zatímco ta je gastronomickým zázrakem, třepenitka je mírně jedovatá a pokud ji přidáte do připravovaného jídla, učiníte jej nepoživatelným. Někteří nezkušení houbaři by si tuto houbu mohli splést dokonce s václavkou, proto buďte opatrní. 

Klobouk je 2 – 9 cm široký, sklenutý, jasně žlutý s tmavěji oranžovým středem a žlutými zbytky částečné plachetky na okraji klobouku. Třeň je 4 – 10 cm dlouhý, zahnutý, podobně zbarvený jako klobouk. Lupeny jsou v mládí jasně žluté, v dospělosti žlutozelené a ve stáří až hnědé. Dužnina je jasně žlutá, ke spodu třeně hnědavá, vůně je houbová. Výtrusný prach je purpurově černý.

Kde a kdy roste

Roste od jara až do zimy, je velmi hojná. Vyskytuje se v hustých trsech na pařezech i na zahnívajících kořenech stromů.

Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte. Pokrm z ní připravený by však měl tak ohavnou chuť, že jej nepozřete.

Autoři:
Témata: Jedovaté, Lupenaté, zima

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Najdete na iDNES.cz