Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od k
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)
Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)
Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.
Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum)
Na této houbě byste si pochutnali, raději ji ale nechte růst. Patří mezi ohrožené.
Krásnorůžek rohovitý (Calocera cornea)
Tato dřevokazná houba připomíná plamínky ohně.
Křehutka sametová (Lacrymaria lacrymabunda)
Díky kapičkám v lupenech křehutek se jim přezdívá pláčivky.
Kališník obecný (Helvella acetabulum)
Kališník obecný patří k jedlým houbám, ale nespleťte si ho s jedovatou baňkou.
Krasočíška žlutá (Caloscypha fulgens)
Až najdete tuto výraznou, atraktivně zbarvenou houbu, pamatujte, že je chráněná.
Kornice otrubičnatá (Encoelia furfuracea)
Vyrůstá z prasklé kůry stromů ve skupinkách.
Klanolístka obecná (Schizophyllum commune)
Zajímavá, chlupatá houba má místo lupenů lišteny.
Kuřátečko hřebenité (Clavulina coralloides/cristata)
Bělavá houba schovává pod mnoha větvičkami drobný třeň.
Kuřátka sličná (Ramaria formosa)
Kuřátka sličná vypadají atraktivně, její požití by vám ale způsobilo silné potíže.
Kuřátka žlutá (Ramaria flava)
Tato atraktivně zbarvená houba je jedlá, ale pozor na záměnu s jejími jedovatými příbuznými.
Květnatec Archerův (Clathrus archeri)
Exoticky vypadající houba pochází z Austrálie, ale najdete ji i u nás - v jižních Čechách, v...
Krásnorůžek lepkavý (Galocera viscosa)
Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat.
Klouzek sličný (Suillus grevillei)
Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.
Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)
Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.
Kropenatec zvoncovitý (Panaeolus sphinctrinus)
Kropenatec zvoncovitý roste hojně po deštích na kravském a koňském trusu na cestách
Křemenáč osikový (Leccinum rufum)
Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.
Křemenáč březový (Leccinum versipelle)
Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.
Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)
Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.
Kozák habrový (Leccinum carpini)
Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.
Kozák březový (Leccinum scabrum)
Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.
Klouzek obecný (Suillus luteus)
Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.
Klouzek kravský (Boletus bovinus)
Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.
Klouzek bílý (Suillus placidus)
Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.
Kačenka česká (Verpa bohemica)
Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.