Ryzec borový (Lactarius deliciosus)

  12:09aktualizováno  12:09

Ryzec borový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTyto houby rostou těsně při zemi, často na písčitém podkladu, proto se obtížně čistí. Mají rovněž dutý třeň, což může vést k problémům s infekcí. Abyste se tomu vyhnuli, sbírejte raději malé a čerstvé plodnice. Pro správné určení však musí být alespoň trochu vyvinuté, aby nedošlo k záměně za jedovatý ryzec kravský (Lactarius torminosus) nebo ryzec chlupatý (Lactarius pubescens). 

Klobouk je 3 – 12 cm široký, sklenutý, na středu prohloubený, na povrchu se soustředěnými kruhy, šafránově zbarvený, na řezu roní šafránové mléko. Má též hladký, podvinutý okraj. To jsou důležité znaky pro správné určení, protože ani ryzec kravský ani ryzec chlupatý nemají hladký okraj klobouku. Dutý třeň je 3 – 6 cm dlouhý, bledý, s oranžovým nádechem a po poranění nebo přelomení se zbarvuje do zelena. Husté lupeny jsou šafránově zbarvené, dužnina je bledá. Šafránové mléko ronící klobouk je zbarvený světleji než kterýkoli jeho dvojník, což je také užitečná pomůcka při určování.

Kde a kdy roste

Ryzec borový roste spíše vzácně nebo nehojně od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, často v trávě a u lesních cest, vždy pod borovicemi. 

Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí, a někdy je nutné klobouk před úpravou k jídlu omýt. Důležité je nechat jej před rozkrájením dobře oschnout. Je to velmi hledaná houba, neboť má příjemně křupavou, chutnou dužninu.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Najdete na iDNES.cz