Když omezíte sladkosti a jiné nezdravé potraviny, jako jsou sušenky, chipsy či slazené nápoje, svému tělu tím rozhodně prospějete. Přestat jíst ovesné kaše či brambory, však rozhodně nemusíte. Sacharidy jsou totiž pro lidský organismus základním zdrojem energie. Pokud je vynecháme, může se objevit podráždění, nervozita, únava, ale také se sníží naše sportovní výkony.
Většinu přijímaných sacharidů by měly tvořit polysacharidy (označované také jako složené, nebo komplexní sacharidy) z různých druhů zeleniny, obilovin a luštěnin.
Podle doporučení odborníků mají sacharidy ve výživě člověka tvořit 50 až 55 procent z celkového energetického příjmu.
„Vyšší podíl sacharidů je vhodný pro osoby, které mají normální hmotnost a poměrně vysoký energetický výdej. A naopak nižší příjem sacharidů, v průměru 45 až 50 procent z celkového příjmu energie, je žádoucí u lidí s nadváhou a obezitou, včetně osob s cukrovkou 2. typu,“ uvedla dietoložka Karolína Hlavatá.
A jaké potraviny do jídelníčku zařadit, abyste nejen při hubnutí doplnili ty správné sacharidy?