Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem bylo použít mleté maso, což se sice zdá jako ten nejsnazší úkol, ale zároveň není problém mleté na grilu utrápit a vyrobit z něj „sušenku“.

Když se soutěžící dozvěděli hlavní téma tohoto grilovacího kola, rozsvítily se jim v očích plamínky radosti. Přece jen – kdo někdy negriloval mleté. Jen se jim trochu zakabonila tvář při představě, že k němu budou muset podávat vlastnoručně vyrobené pečivo.

To by nemusel být problém nebýt časového limitu, který byl tentokrát pouhá hodina a půl, což vyloučilo všechny burgerové bulky a vše, co musí kynout. A tak se úvodní porada smrskla do vzpomínání, jak se připravují různé nekvašené chleby a placky.

Další zádrhel: zvolit čisté hovězí jako do burgerů, anebo obvyklejší kombinaci hovězího s vepřovým? A které partie jsou nejvhodnější? Anebo jít úplně jinou cestou a namlít třeba skopové?

Občas se soutěžícím podařilo trošku rozhodit Zdeňka Pohlreicha. Třeba Pricky s Luckou chtěli dělat mleté na citronové trávě, a tak si ze zásob vybrali zbytečně velký svazek suroviny, čímž Pohlreicha vyprovokovali k poznámkám o nenechavých Češích a úsloví „hamty hamty“. „Je to taktik a hráč,“ zhodnotili postup Prickyho porotci.

Navíc byl trochu šokovaný tím, že se všichni soustředili na maso, ale jen málokdo se soustředil na to, aby věnoval péči pečivu, které nakonec potřebuje delší čas přípravy.

Podle toho to také dopadlo, s některými chleby by se mohly zatloukat hřebíky. Ale asi nejzávažnější chybu předvedla dvojice Martina a Jirky, která připravila cibuli v mletém, ale neodhadla dobu přípravy. Takže cibule zůstala prakticky syrová, a tak se hoši rovnou odebrali do rozstřelu.

Podobný osud potkal i Dannyho s Danielou za vysušené maso. To Romanovi s Janou se maso samotné docela povedlo, ale jejich nabídka zeleninového salátu a omáček nenadchla.

Jenže to nejzajímavější teprve začalo v poslední třetině pořadu. Host pořadu, excelentní michelinský kuchař Roman Paulus, pro rozstřel vymyslel úkol, který pošimral žaludek všech tří dvojic soutěžících. Měli upéct pizzu. Mohli si vybrat, zda chtějí na grilu na dřevěné uhlí, či plynovém.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každé pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

A jak jsou na tom sami porotci? Paulus má rád spíše rustikální se sekanými rajčaty místo passaty a Pohlreich si neodpustil žertík. Člověče, já bych si dal hawai,“ narážel na to, jak podle průzkumu Barometr Food lidé obecně neuznávají pizzu na sladko.

Porotci byli milosrdní v tom, že se snažili radit soutěžícím, jak správně pracovat s těstem, největší problémy s vyválením pravidelné placky měla dvojice Danny s Danielou. To je tím, že neměla vůbec žádné zkušenosti.

Nakonec však, když došlo na lámání chleba a práci s grilem, poslechli svůj instinkt a udělali pizzu ne sice vzhledově perfektní, ale rustikální a nesoucí punc domácí přípravy. A navíc dobře propečenou a ochucenou.

Bohužel toto se nepovedlo Martinovi s Jirkou, kteří podcenili rozpálení pizza kamenu, takže jejich placka nejenže neměla barvu, ale byla téměř syrová. A tak se není čemu divit, že pro ně soutěž skončila.

Autor:

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...