Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Masterchefovi vařili přes noc. Rendang s receptem, husí stehno i frgál

  21:50
Skvěle udělaná husí i krůtí stehna konfitovaná v sádle, naprosto dokonalý roastbeef, pomalu tažené vývary i poctivý valašský frgál. To je úplně jiné jídlo i vaření než když máte málo času. Většina soutěžících to v další výzvě soutěže Masterchef Česko opravdu rozbalila, takže si to užila i porota.

Časový prostor na nějaké dlouho tažené vývary, pomalé pečení či konfitování adepti na titul Masterchefa nikdy neměli. Až letošnímu ročníku se to poštěstilo a nutno říct, že i porota si to bezpochyby tak užila, že by i leckterý divák určitě docela rád ochutnal. Proto jeden skvělý pomalý recept najdete níže.

Dlouho se dá nejen péct, ale i pomalu vařit, marinovat, nakládat, fermentovat, sušit nebo zadělat těsto a nechat ho přes noc vykynout. Soutěžící se mohli předvést, v čem jsou silní. Nebo také mohli odhalit své slabosti. Například Adam stál před takovým vařením poprvé a docela znejistěl, ale nakonec se pustil do fúze vietnamské polévky pho a japonského ramenu.

Jak zvládli finalisté Masterchefa extrémní výzvy

Terka si na pracovní stůl dotáhla celou krůtu, aby mohla připravit konfitované stehno, Anička opět sáhla po svém oblíbeném vepřovém a ze spižírny si přinesla pořádný kus plecka. Na trhané vepřové s domácími bulkami. Maso rovnou naporcovala i pro Luciu, na niž už by jiný kus vepřového nezbyl.

„V této výzvě budeme mít nulovou toleranci k vašim chybám. Na výsledku musí být znát, že se jídlo dělalo přes noc,“ varoval šéfkuchař a porotce Jan Punčochář. „Pokud si někdo nakrájí zeleninu a zítra ji orestuje s masem, tak nepochopil zadání a rovnou maže do eliminační výzvy, aniž bychom jeho jídlo ochutnali,“ dodal jeho kolega Přemek Forejt, aby nikoho nenechal na pochybách, že jídlo musí být prostě dokonalé. Oba dva, stejně jako Radek Kašpárek ale neskrývali, že tohle je vaření, které i je fakt baví.

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Soutěžící tentokrát dostali hodinu a půl na přípravu, poté nechali své jídlo pracovat v kuchyni Masterchefa přes noc, další den měli hodinu na jeho dokončení. Pokud měli uvařit dobře, bylo nutné čas daný na přípravu i dokončení maximálně využít, což řada z nich opravdu udělala.

Kuchyně musela být nabitá úžasnou vůní

Druhý den měli hodinku na dokončení pokrmu, takže se zase museli docela otáčet – třeba Petru čekalo pečení koláče, čas počítala na minuty. Sice také miluje pomalu tažená masa, ale nakonec se rozhodla vzdát hold své mamince, která se její účasti v soutěži nedočkala. A protože spolu naposledy pekly valašské frgály, pustila se do těchto specifických kynutých koláčů se spoustou náplně. Bohužel si zapomněla vzít ze spižírny tvaroh, nicméně na radu Radka Kašpárka si ho prostě vyrobila sama – s pomocí vinného octa vysrážela mléko, rozmixovala a přes noc nechala vykapat. Vyplatilo se, svými frgály porotu nadchla, takže ji vystřelily do finálové desítky.

Konfitované husí stehno s karlovarským knedlíkem a dvěma verzemi zelí od Kuby, který si tímto majstrštykem rovnou vysloužil místo v TOP 10.

Ale nepředbíhejme, jako první nesl Kuba porotě ochutnat své vymazlené konfitované husí stehno s karlovarským knedlíkem, dvěma druhy zelí a smaženou vídeňskou cibulkou. Hned bylo jasné, že se trefil do jejich chutí. A ne málo. „Na tohle jídlo já nikdy nezapomenu. Je to vyváženě kyselý, je to vyváženě sladký, nic bych neudělal jinak,“ rozplýval se Radek Kašpárek (viz úvodní video) a rovnou ho poslal na balkon.

Anička bohužel spálila houstičky, na které se porotci k trhanému masu z vepřové plece – trochu na asijský způsob – opravdu těšili. A to k tomu ještě udělala vepřové koleno (ale málo osolila), salát z červeného zelí a mrkve, nakládanou červenou cibuli a jablkovou majonézu. Ovšem příloha chyběla.

Martina pro změnu sice nejprve nepoznala hovězí krk, ale nakonec by podle Kašpárka za svůj roastbeef s bramborovými lokši, silnou pikantní omáčkou a salátem brala zlato na streetfoodovém festivalu. „Takhle dobrý jídlo jsem dlouho nejedl, mazejte nahoru,“ poslal ji Punčochář rovnou do TOP 10.

Silné pho-ramen z hovězí oháňky podle Adama, které ho poslalo na balkon.

Marinovaný bůček s kaší a karamelizovanou slaninou podle Máry.

Petřin milovaný frgál, jak se ho naučila od maminky. Také ji poslal do dalšího kola.

Porta si užila i konfitovanou krůtu s červeným zelím a lokšemi od Terky či marinovaný bůček s bramborovou kaší a karamelizovanou slaninou od Máry. Adam je příjemně překvapil svým silným vývarem z oháňky, skvěle dochuceným jako vietnamsko-japonská fúze, takže ho za ni nakonec Přemek Forejt také poslal na balkon. A hovězí rendang od Honzy? Jeho 12 hodin pomalu tažená roštěná se spoustou koření (viz kompletní recept níže) posadila porotu doslova na zadek. „Je to zatraceně dobrý, překvapila mě ta chuť,“ chválil ho Kašpárek s tím, že chuť evidentně má, ale potřebuje na pořádné jídlo dost času. A v dalším kole ho hned chtěli vidět všichni tři porotci.

Lucia už se se svým vepřovým pleckem na balkon nedostala, pochválili jí pouze pyré, maso bylo suché a přesolené. Zato božský frgál od Petry si posléze porotci opravdu užili a Radek Kašpárek jeho dokonalost okomentoval se slzou v oku, byl naměkko z Petřiny vzpomínky na maminku. A po zásluze ji poslal do dalšího kola soutěže.

Recept na rendang z hovězího masa podle Honzy Albrechta

Hovězí rendang podle Honzy. V článku na něj najdete recept.

Ingredience na pastu: 3 cm zázvoru (nastrouhaného), 2 stonky citrónové trávy (nakrájené na menší kousky), 2 lžičky římského kmínu, 1 lžička mletého badyánu, 2 lžičky mletého koriandru,1 lžička kurkumy,1 až 4 sušené čili papričky zbavené zrníček a stonku, 2 červené cibule pokrájené na větší kusy, 5 nasekaných stroužků česneku a 2 cm kořene galangal (podobný zázvoru), pokud máte.
Ingredience na omáčku: 3 lžíce rostlinného oleje nebo extra panenského olivového oleje, 1,5 kg hovězího masa, nakrájeného na kostky (krk, kližka), 100 g strouhaného kokosu, 800 ml kokosového mléka, 2 lžíce tmavé sójové omáčky nebo sůl, 2 až 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce silné sójové omáčky, 2 až 4 limetkové listy, 1 kus skořice a sůl.

A jak na přípravu skvělého rendangu? Postup:

Pastu připravíte tak, že chilli papričky zalijete troškou vařící vody, přidáte zbývající ingredience a vše rozmixujete na jemnou pastu. Maso nakrájejte na kostky a strouhaný kokos orestujte na suché pánvi dozlatova.

A jde se na věc. Ve velkém hrnci rozpalte olej a orestujte maso dozlatova, maso vyjměte a dejte stranou. V hrnci orestujte kořenící pastu, dokud se nerozvoní a neodpaří se tekutina, vraťte maso do hrnce a přidejte kokosové mléko, cukr, sójovou omáčku, orestovaný kokos, skořici a limetové listy.

Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 80 stupňů cca na 8 až 9 hodin, tedy ideálně na noc, dokud se maso nerozpadá.Omáčku pak ještě můžete dle potřeby redukovat na plotně. podle chuti dosolte nebo doslaďte. Rendang můžete podávat s rýží, jako skvělý osvěžující prvek můžete přidat lehký „minisalátek“, kde nebude chybět koriandr, jarní cibulka, šťáva z limetky a optimálně ani chilli.

Vyřazovací výzva byla osudnou pro Žanetu

Na balkon se se svým dlouho vymazlovaným jídlem nedostali čtyři soutěžící: Anička, Žaneta, Lucia a Péťa. Jak porota avizovala předem, chyby neodpouštěla. A vedle šoku z nepostupu si tito čtyři užili další – dozvěděli se pouze, že na přípravu pokrmu, který rozhodne o jejich bytí a nebytí v soutěži, mají pouze 15 minut a malou spižírnu. „Musíte perfektně promyslet každý krok,“ radil Jan Punčochář, jak i pod tlakem vařit na jistotu.

Jak se vařilo přes noc i během čtvrthodinky

Anička s Lucií sáhly po úplně stejných ingrediencích, což bylo docela riskantní, ale stalo se – obě připravovaly carpaccio a smrže. Žaneta se odvážně pustila do hummusu, i když to podle poroty nemohla stihnout, Petr se chytře pustil do sezonních kačenek a chřestu a zvládl to skvěle. Ani ostatní se za svůj výkon nemuseli stydět, ovšem jeden musel z kola ven (všechna jídla najdete ve fotogalerii). Drobné chyby rozhodly o tom, že domů nakonec zamířila Žaneta.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...