Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vraťte se do prázdnin. Vyzkoušejte na grilu mořské plody s japonskou omáčkou

Seriál
K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu Grilovací akademie s šéfkuchařem Zdeňkem Křížkem a pipMasterem Davidem Kubrichtem na grilu Kamado Joe ugrilujeme mořské plody v pita chlebu s japonskou chilli majonézou.
Grilované mořské plody jako náplň pita chleba s krevetami

Grilované mořské plody jako náplň pita chleba s krevetami | foto: Lukáš Oujeský

Když před pětadvaceti lety otevřel Hynek Vávra v Průhonicích u Prahy restauraci Hliněná bašta, bylo to jedno z mála míst, kde se dali sehnat kvalitní mořské ryby. Svou exkluzivitu si místo udrželo.

Jedinečnou středomořskou atmosféru podniku dotváří nejen vodní hladina malého rybníčku, ale i nabídka mořských ryb a plodů. Hosté si ve zdejším akváriu mohou třeba vybrat, jakého si nechají připravit humra.

Také my dnes budeme spolu s šéfkuchařem Zdeňkem Křížkem na grilu Kamado Joe grilovat mořské plody.

„Dnes budeme grilovat mořské plody. U nich je samozřejmě nejdůležitější čerstvost. Stačí je v podstatě na grilu jen prohřát, aby neztratily svou chuť a barvu,“ říká ostřílený šéfkuchař Zdeněk Křížek, který procestoval půlku světa a vařil v těch nejlepších restauracích.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster David Kubricht a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jež posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

K tomu nám poslouží keramický gril Kamado Joe na dřevěné uhlí. Jeho výhodou je, že po zaklopení víka rovnoměrně rozprostře teplotu okolo grilovaných potravin a současně nám suroviny nevysuší.

Protože mořské plody budou rychle hotové, připravíme si nejdřív japonskou chilli majonézu. Do ní zamícháme mimo jiné i teriyaki omáčku Kikkoman.

„Teriyaki je způsob japonské přípravy jídla, kdy se třeba maso potírá, glazuje omáčkou během přípravy. Ale my ji použijeme trochu netradičně, bude totiž tvořit základ majonézy a bude to výborné,“ vysvětluje Křížek.

Japonská chilli majonéza

Suroviny na 4 porce:

  • 5 pol. lžic majonézy
  • 1 pol. lžíce chilli omáčky sriracha
  • 1 pol. lžíce teriyaki omáčky Kikkoman
  • šťáva z ½ limety
  • ½ lžíce sezamového oleje

Postup:

Do misky vložíme majonézu, do které postupně vmícháme chilli omáčku sriracha, teriyaki omáčku, limetovou šťávu a sezamový olej. Takto připravený základ vymícháme v emulzní konzistenici.

Začneme granátovým jablkem

Připravíme si tenké plátky fenyklu, který předem zbavíme vrchní stopky. A abychom dosáhli tenkých plátků, použijeme mandolínu (druh plochého struhadla).

Směs dochutíme zrníčky z granátového jablka. „Vždycky když mám jíst granátové jablko, tak řeším, jak vydolovat ta zrníčka, abych se nepocákal,“ komentuje svoji zkušenost se zrníčky pipMaster.

Návod, jak zrníčka dostat ven, je podle kuchaře Zdeňka Křížka však velmi jednoduchý. Granátové jablko stačí ze všech stran proklepat tupou stranou nože, pak rozříznout a nad miskou opětovně klepat na slupku ovoce a zrníčka tak sama začnou vypadávat do misky.

Grilované mořské plody

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g mix mořských plodů
  • 8 ks krevet v celku vel. 16/20
  • 1 ks fenyklu
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 4 pol. lžíce teriyaki omáčky Kikkoman
  • 4 hrsti keňských fazolí
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 ks zázvoru
  • 4 ks pita chleba

Postup:

Ve wok pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém postupně orestujeme zázvor, očištěné mořské plody a vystřívkované krevety (jak očistit mořské plody čtěte zde) do zlatavé barvy, do připraveného základu přidáme listy špenátu a nahoblovaný fenykl s překrájenými keňskými fazolemi.

Důkladně prorestujeme a podlijeme omáčkou teriyaki. Pita chléb prohřejeme na rozpáleném grilu z obou stran půl minuty, překrojíme a plníme připravenou směsí z mořských plodů.

Jak to probíhá v praxi ve wok pánvi

PipMaster nejdřív rozpálí gril na 300 °C a vloží do něho nahřát wok pánev. Kónický tvar pánve rozhodně přehlédnout nelze. Malý spodní průměr, který se směrem vzhůru postupně rozšiřuje, funguje naprosto specifickým způsobem.

Jak se označují krevety

Důležitým cenovým faktorem je velikost krevet. Krevety s hlavou: počet kusů na kg (např. 16–20).

Krevety bez hlavy: počet kusů na libru/pound/unci = 454 g (např. 100–200/lbs).

Čím je číslo menší, tím jsou krevety větší a prémiovější.

V hluboké pánvi se navíc nemusí používat mnoho oleje a suroviny se tak připravují v páře. To zachová základní chuť surovin, ale také vitamíny.

„Vyboulený tvar pánve nám zajistí skvělý rozvod tepla a taky se nemusíte obávat, že vám při míchání suroviny vyskočí z pánve,“ dodává mistr grilu David Kubricht alias pipMaster.

Rozehřejeme olivový olej, který rozprostřeme i po vyboulených bocích pánve. Orestujeme v něm na tenko nakrájený zázvor a přidáme připravené mořské plody, dokud nedostanou zlatavou barvu.

Přidáme listy špenátu, nahoblovaný fenykl a překrájené fazole. Základ důkladně prorestujeme a opět přidáme omáčku teriyaki.

V grilu si prohřejeme pita chleba. Stačí půl minuty z každé strany. Chléb pak překrojíme a nahřátý se nám krásně otevře a můžeme kompletovat. Vnitřek chleba lehce vytřeme připravenou majonézou, vložíme směs s plody, obložíme japonskou majonézou a dozdobíme granátovým jablkem.

„K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta a ve středomořské atmosféře místa, kde grilujeme, vynikající,“ uzavírá pipMaster.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...