Mnoho lidí ve snaze zhubnout úzkostlivě počítá kalorie v přijaté stravě a v obchodech dvakrát obrátí každou potravinu, než ji vloží do košíku. Na druhou stranu si ale bez výčitek dopřávají housky, vdolky, veku nebo bílý chléb, protože v celkovém denním součtu jim vychází příznivá energetická bilance. Není ovšem kalorie jako kalorie. A právě v tom tkví problém.
Obecně se udává, že průměrná žena by měla mít denní příjem kolem 8400 kJ/2000 kcal. Při hubnutí je samozřejmě vhodné přidat k tomu ještě pravidelný pohyb, ve stravě snížit příjem sacharidů a tuků a mírně navýšit poměr bílkovin, a to zhruba na hodnotu 5880 kJ/1400 kcal na den.
Prosté jako facka, řekli bychom. Stačí jen sledovat nutriční hodnoty a dbát na to, abychom nepřekročili stanovený limit. Jenže tak snadné to zase není. Hodně totiž záleží na tom, z čeho všechnu u tu energii čerpáme.
Nic, po kterém se tloustne
Možná jste už zaslechli pojem prázdné kalorie. To jsou takové, které pro naše tělo nemají žádný nutriční přínos – neobsahují vitamíny, minerály, antioxidanty ani další zdraví prospěšné látky.
Paradox je v tom, že přestože jsou prázdné, při jejich pravidelné konzumaci se naše tělo začne rychle obalovat tukem. Takže nám ve finále přece jenom něco přidají – ovšem nic, o co bychom stáli.
Nehledě na to, že náš organismus strádá. K tomu, aby správně fungoval, potřebuje přijímat dostatek živin, a ne pouze „plonkovou energii“.
Věděli jste, že existuje dokonce i obezita z podvýživy? S tou se často potýkají lidé, kteří jedí nepravidelně, leckdy třeba až pozdě večer, s oblibou se krmí fast foodem, ládují se bílým pečivem a místo čisté vody popíjejí sladké limonády. Přesto se mnozí z nich cítí ukřivděni, protože jejich celkový denní příjem kalorií zdaleka nedosáhne ani výše uvedených hodnot, a oni navzdory tomu tloustnou.
Lapeni do vlastní pasti
Patrně už tušíte, které potraviny jsou napěchované prázdnými kaloriemi. Jsou to hlavně výrobky obsahující bílý cukr (koláče, zákusky, cukrovinky, bílé pečivo, zmrzlina, čokoláda s nízkým obsahem kakaa atd.), ale také alkohol nebo energetické a ovocné nápoje s přidaným cukrem.
Navíc zde hrozí ještě jedno nebezpečí. Čím víc sladkostí konzumujeme, tím spíš po nich toužíme. Cukr totiž pomáhá v mozku uvolňovat hormon dopamin, který způsobuje, že je nám fajn a cítíme se spokojeně.
Kromě toho se ale uvolňují také látky, kterých se pak naše tělo tvrdě domáhá (takzvané opioidy). A výsledek? Když si nedáme další porci sladkostí nebo další rohlík s nutellou, začneme být nervózní, rozbolí nás hlava, prostě se dostaví typický „absťák“.
Cukr na houpačce
Tyto neovladatelné chutě vznikají kvůli poklesu hladiny krevního cukru. Tělo se to snaží vyrovnat tím, že nás přinutí vrhnout se na koblihu nebo sušenku. Jakmile ji sníme, hladina cukru v krvi prudce stoupne a nám se po těle rozlije blažený pocit.
Ale pozor, tato euforie nemá dlouhého trvání. V zájmu zachování rovnováhy organismus zvýšenou hladinu cukru opět srazí na nižší hodnotu, a to přibližně do třiceti minut. A všechno začne nanovo. Zase nás přepadne nezvladatelná touha…
Když to uděláme několikrát za sebou, dostaví se kromě „mlsné“ také vlčí hlad, kdy jsme schopni nacpat se vším, co nám přijde pod ruku, sladkým, slaným i kyselým. Tak trochu začarovaný kruh. Cesta ven ale existuje.
Nejezte hladové potraviny
Zaprvé je třeba omezit potraviny s vysokým glykemickým indexem. To je hodnota, která označuje rychlost vstřebávání cukru do krve, přičemž platí, že čím je vyšší, tím hůř pro vás.
Mezi „vysokorychlostní pochoutky“ patří už zmíněné bílé pečivo, dále sladkosti, hranolky, těstoviny s kečupem, rozvařená rýže, popcorn, cornflakes, pečené brambory, slazené nápoje atd. Chcete-li si udržet stabilní hladinu cukru v krvi, vyhněte se jim velkým obloukem.
Naopak je vhodné zařadit větší množství vlákniny, která vás na delší dobu důkladně zasytí: tmavé pečivo, celozrnné těstoviny, produkty ze špaldy, ovoce, zeleninu, semínka, ořechy, ovesné vločky.
Glykemickou křivku udržíte v rovnováze i konzumací kvalitních bílkovin: libové maso, ryby a mořské plody, tvarohy, jogurty, vejce, tvrdé a přírodní sýry do 30 procent tuku v sušině, tofu, tempeh, seitan. A pokud si nedokážete odepřít sladkou chuť, použijte místo cukru javorový či datlový sirup nebo slaďte melasou a stévií.
Bílé nahraďte celozrnným
Jestli si svůj život nedovedete představit bez pečiva, zkuste to běžné bílé nahradit celozrnným, a to nejlépe v bio kvalitě. Vybírejte však produkty, které jsou opravdu celozrnné, nikoli jen tmavě obarvené, protože v obalu zrna se nachází nejvíc vlákniny. Celozrnné pečivo musí obsahovat nejméně 80 procent celozrnné mouky.
A když celozrnné pečivo, pak to nejlepší je kváskové – právě díky procesu mléčného kvašení, které má pro tělo celou řadu zdravotních benefitů. Kváskové pečivo je nejen velmi výživné, ale také bezpečné pro naše trávení a prospěšné pro střevní mikroflóru. Je vhodné nejen pro zdravé jedince, ale i pro ty, kteří trpí různými trávicími potížemi nebo mají oslabený imunitní systém.