Nesnášenlivost laktózy
Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. V těle je štěpen enzymem zvaným laktáza, který je nezbytný pro správné trávení a vstřebávání laktózy.
Laktózová intolerance je způsobena právě nedostatkem tohoto enzymu. Následkem mohou být křeče v břiše, nevolnost, zvracení, průjmy, plynatost, ale také bolest hlavy či migréna.
Příznaky se mohou projevit už po půlhodině, ale i dva dny po konzumaci mléčných výrobků. Nesnášenlivost laktózy je extrémně častá. Odhaduje se, že 65 % světové populace má problémy se správným trávením laktózy.
Pokud si myslíte, že patříte mezi ně, vyhněte se mléčným výrobkům obsahujícím laktózu. Některé sýry a fermentované produkty, jako je kefír nebo jogurty (selské nebo řeckého typu) však mohou být pro lidi s intolerancí laktózy snadněji stravitelné, protože obsahují méně laktózy než jiné.
Co si pamatovatI když se symptomy potravinové intolerance různí, nejčastěji se týkají trávicího nebo dýchacího ústrojí. Na nesnášenlivost potravin vás tak může upozornit například průjem, nadýmání, vyrážka, bolesti hlavy, ale také nevolnost, únava, bolest břicha, rýma či pálení kůže. Základním diagnostickým postupem, jak odhalit „citlivost“ na některé látky, je takzvaná eliminační dieta. Spočívá ve vyřazení látek, které nejčastěji způsobují intolerance, z jídelníčku. Poté je do stravy zařazena postupně každá potravina samostatně, přičemž se sledují příznaky. Pokud ji odhalíte už napoprvé, přesto s dietou nepřestávejte. Proč? Ačkoliv to není časté, můžete mít intolerancí několik! |