Bramborový koláč s cibulí
Ingredience:
- 700 g brambor
- 3 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g nastrouhaného čedaru
- sůl a drcený černý pepř
- 2 větší červené cibule
- 50 g rozpuštěného másla
- 6 snítek oregana
Pracovní postup:
- Brambory omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle a propláchneme studenou vodou. Necháme je okapat a pak opatrně vymačkáme v utěrce.
- Dáme je do mísy, přidáme vejce, mouku a nastrouhaný sýr. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme.
- Cibule oloupeme a každou nakrájíme na asi 4 silnější kolečka. Formu na koláč vyložíme pečicím papírem, lehce ho potřeme máslem a naplníme těstem.
- Navrch těsta rozložíme kolečka cibule, pokapeme je zbylým máslem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut dozlatova. Koláč dozdobíme čerstvými lístky oregana a podáváme například se zakysanou smetanou ochucenou mátou, oreganem a hladkolistou petrželí.