Štrachanda
Ingredience:
- 50 g sušených hub
- 3 vejce
- 100 ml 33% smetany
- 2 lžíce dětské krupice
- 600 g menších brambor
- 150 g škvarků
- 1 cibule
- 50 g sádla
- sůl a mletý černý pepř
- mletý kmín
- sušený zázvor
- máslo na pekáček
- strouhanka na pekáček
- 10 snítek čerstvého tymiánu
Pracovní postup:
- Houby namočíme na 60 minut do směsi vajec, smetany a krupice. Celé brambory ve slupce uvaříme ve vroucí vodě doměkka. Trvá to asi 20 minut. Poté je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Škvarky nakrájíme na menší kousky a spolu s pokrájenou oloupanou cibulí opékáme v pánvi na sádle asi 5 minut. Poté směs osolíme, přidáme všechno koření a společně ještě 2 minuty restujeme.
- Pekáček nebo malé kastrůlky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno vyskládáme asi 2/3 brambor, poklademe je škvarkovou směsí a navrch rozložíme zbylé plátky brambor. Uprostřed necháme volné místo bez brambor, kterým bude moci unikat pára. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 10 minut.
- Do směsi hub přidáme otrhané lístky tymiánu z poloviny snítek a nalijeme ji na zapečené brambory. Pozvolna dopékáme při 150 °C asi 15 minut. Pokrm dozdobíme zbylým tymiánem a podáváme.