Ve skutečnosti by se jídelníčky v jednotlivých ročních obdobích neměly nijak zásadně lišit. „Tělo má totiž přibližně stejné výživové nároky v létě či na podzim. Jediné, co se může měnit, je forma jídla,“ říká Monika Bartolomějová, hlavní nutriční terapeutka z kliniky Světa zdraví.
V létě máme větší chuť na lehčí a studenější pokrmy, v chladnějších měsících je přirozené, že se chceme spíše zahřát. Ideální je dávat v jakoukoli roční dobu přednost sezónním potravinám.
Mezi ty podzimní patří například mrkev, celer, zelí, kapusta a v neposlední řadě dýně. Výhodou těchto potravin jsou nejen jejich výživové hodnoty, ale také to, že je můžete vařit v páře, dusit nebo „zdravě“ grilovat.
„V hlavních chodech k nim nezapomeňte doplnit bílkoviny. K restované zelenině přidejte kvalitní maso nebo můžete zvolit luštěniny – například fazole nebo čočku. V případě luštěnin si však hlídejte jejich množství, protože kromě zdraví prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin jsou i zdrojem sacharidů,“ radí Bartolomějová.
Zařaďte do jídelníčku zeleninu všech barev
Inspirujte se barvami podzimu a zařaďte do svého jídelníčku žlutou, červenou i oranžovou zeleninu.
Dýňové hranolkyIngredience: • 1 středně velká dýně Hokaido Postup: Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájejte na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, okořeňte a přidejte bylinky podle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí. Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem. |
„Barevná zelenina sice obvykle obsahuje větší množství sacharidů a je i více kalorická než zelená (listová) zelenina, přesto se jí nemusíte stranit. Barvy na talíři působí pozitivně a dodávají energii, díky čemuž se vám bude i lépe hubnout. Navíc každá barva představuje jiný bonus pro vaše zdraví. Do zeleného salátu tak klidně přidejte nějaký druh barevné zeleniny nebo si připravte teplou barevnou přílohu k masu. Vyzkoušejte třeba dýňové hranolky,“ doporučuje odbornice na zdravou výživu.
Hubněte a staňte se odolnými proti virům
Podzimní počasí bývá proměnlivé, což má za následek různé druhy viróz a nachlazení. Těm se můžete bránit pojídáním správných potravin.
„Česnek, cibule, zázvor, zelí, pálivé koření, silný kuřecí nebo hovězí vývar a kvalitní zelené nebo bylinné čaje podpoří vaši obranyschopnost a zároveň vám mohou ulehčit hubnutí. Neočekávejte zázraky. Žádné diety jako zázvorová a podobně nefungují. Zázvor, česnek i další zmíněné potraviny jsou tělu prospěšné, ale pouze ve formě, kdy je přidáte do plnohodnotného jídla,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.
Potraviny pro zdraví i hubnutí, které stojí za vyzkoušeníDýně Dýně slouží nejen jako krásná podzimní dekorace, ale zejména je zdrojem provitaminu A. Díky obsahu beta-karotenu má také antioxidační vlastnosti. Za vyzkoušení stojí dýňová polévka nebo dýňové hranolky. Černé fazole O luštěninách už byla v článku řeč. Budeme-li se bavit konkrétně o fazolích, pak stojí za to zmínit, že obsahují složené sacharidy, což znamená, že tělo tráví fazole pomaleji, nekolísá tak hladina cukru v krvi a člověka díky tomu netrápí neovladatelné chutě. Mimo to jsou fazole dobrým zdrojem železa, draslíku, zinku a dalších minerálních látek. Chilli Další úžasnou ingrediencí v kuchyni jsou chilli papričky s obsahem kapsaicinu, který podporuje metabolismus a pomáhá v boji proti hromadění tělesného tuku. Zkuste přidávat trochu chilli do svých jídel, ale samozřejmě je důležité, aby byla připravená jídla na dietní bázi. Pečená jablíčka Udělejte si hřejivý dezert z podzimních jablíček a dostaňte do svého těla nerozpustnou a rozpustnou vlákninu. Budete mít méně hlad. Při přípravě pečených jablek vynechte cukr. Jablíčka jsou sama o sobě dost sladká. Pro vylepšení chuti je posypte troškou skořice. Sladké brambory Batáty oživí váš talíř barevně a především do sebe dostanete betakaroten, vitamin C a vlákninu. Batáty můžete dusit, udělat z nich kaši nebo péct v troubě jako hranolky. Nepotřebují solit. Stačí je ochutit třeba rozmarýnem. Zázvor Patří mezi tradiční podzimní potravinu s celou řadou pozitiv. Má termogenní vlastnosti, které vás udrží v teple a navíc díky nim dojde ke zrychlení metabolismu. Mimo to zázvor zmírňuje bolest svalů, takže je ideální pro ty, kteří pravidelně cvičí. Ze zázvoru si můžete uvařit čaj nebo ho přidat do jídla. Fantazii se meze nekladou. |