Pozdní jaro na běžcově talíři

Máj, vyženeme běžce v háj, aby se tam napásl zdravé zeleně. Přelom jara a léta konečně přináší na naše talíře přehršel čerstvých produktů, které by byla škoda nevyužít v hrnci.

Chřestová sezóna přibíhá na naše talíře. | foto: Barbora Topinková, Rungo.cz

Protože teď trénuji čtyřikrát týdně a to většinou ráno, potřebuji do žaludku něco lehkého dopoledne a vydatného odpoledne. Na sobotu si schovávám nejtěžší trénink z celého týdne, a protože se za něj chci pořádně odměnit, poprosila jsem výživového poradce Josefa Bittnera, aby mi pomohl sestavit jídelníček tak, že on, já i moje unavené tělo budeme spokojeni.

Jídelníček na běžcovu gurmánskou sobotu je sestaven pro muže o hmotnosti do 90 kilogramů s příjmem 9 000 KJ a ženu o hmotnosti do 70 kilogramů s příjmem 7 500 kJ. Pokud vážíte víc, navyšte o něco příjem bílkovin. Gramáže v receptech jsou opět počítány zvlášť pro ženy i muže a odděleny lomítkem.

Snídaně: rebarborové smoothie podle Barbory (1833/2233 kJ)

Rychlá bašta po výkonu, jen vhoďte ingredience do mixéru a těšte se na dobrotu. Samotná rebarbora je nakysle štiplavá, ale v této kombinaci je to zdravá lahůdka. Smíchejte 1 šálek rebarbory (30/30 gramů), hrst jahod (300/300 gramů), 1 čajovou lžičku medu (6/6 gramů), 1 decilitr mléka, 0,5 šálku ledových kostek, a pokud jste opravdu fajnšmekři, přidejte 1 decilitr džusu z granátového jablka.

Všechno to zmixujte, s ovocem dole a ledovými kostkami až nahoře, dokud není smoothie opravdu hladké. Pak vypijte na své zdraví! Protože byste za chvíli asi hledali v lednici něco dobrého na zub, doplňte si tuto snídani ještě o plátek slunečnicového chleba (100/140 g).

Jíst či nejíst pečivo?

Bagetky, houstičky, chleba... Neumíte si bez nich představit život? Měli byste,

Svačina (725/886 kJ)

Za vydatný trénink si běžec zaslouží 300/320 g meruněk a dva až tři plátky žitného Racio Knackebrotu s vlákninou (20/30 g), jejíž příjem je v našich končinách absolutně nedostatečný. Navíc nás donutí se po tréninku pořádně dopít vodou.

Oběd: chřestová polévka a grilovaný pstruh (2604/3146 kJ)

Asi 12 výhonků chřestu očistíme, případně odkrojíme dřevnaté spodní konce, a nakrájíme na špalíčky tak 3 centimetry dlouhé. Litr a půl kuřecího nebo zeleninového vývaru přivedeme k varu a do něj chřest vsypeme společně s jednou jarní cibulkou nakrájenou na kolečka. Vaříme dvacet minut, poté rozmixujeme a přidáme lžíci másla, 100 mililitrů smetany, sůl a pepř podle chuti. Rychlé a stavovské. A skvělé!

Meze oschly, začíná čas grilovaček, takže neváhejte hodit na dřevěné uhlí nějaké to mrtvé zvíře. Pstruha o 150 gramech očistíme, osolíme a naplníme kousky citrónu. Při grilování neváháme jemně potírat olivovým olejem. Dvě stě gramů brambor vylepšíme hrstí petrželky a servírujeme s libovolným objemem zeleného salátu (víc než 150 gramů a trocha černých oliv už se do vás stejně nevejde).

Svačina (775/920 kJ)

Dopřejte si odpolední zakousnutí v podobě camembertu (25/30 g)doplněného plátkem slunečnicového chleba (50/60 g) a čerstvým rajčetem (50 g).

Večeře: bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou (1548/1684 kJ)

Chřest je nejlepší kupovat rovnou na poli, a protože jeho sezóna trvá maximálně dva měsíce, můžu se v něm všemi chutěmi vyválet. Na osobu tudíž počítám osm výhonků chřestu (100 gramů), které se u čerstvého a dobrého skoro nemusejí čistit. Pokud ano, uřízněte jim dřevnaté konce a sundejte z nich škrabkou první tenkou vrstvičku.

Vložíme je do vroucí osolené vody vylepšené trochou citrónové šťávy a lžící másla, vaříme asi osm minut nastojato tak, aby hlavičky byly nad vodní hladinou a vařily se jen v páře. Poté chřest vyjmeme, pokapeme holandskou omáčkou (50/60 gramů) a servírujeme s bramborami (100/150 gramů) a dvěma plátky kvalitní dušené šunky (35/40 gramů). Holandskou omáčku o konzistenci lepší tatarky si můžete koupit v supermarketu nebo použijte mistrné pohyby svého zápěstí a ušlehejte si ji doma. Základem je umět přepustit máslo. Při něm klesne syrovátka ke dnu, zatímco čistý mléčný tuk vypění nahoře. Tuto pěnu sbíráte, až získáte čistou, zlatavě zbarvenou kapalinu. V indické kuchyni nazývají takové máslo ghí, v té české ho přelijte přes pláténko do sklenice a používejte i do buchet nebo na řízky. Tragické máslo z nudného megamarketu dokáže přepuštění proměnit v hodnotnou surovinu. Na holandskou omáčku ohřejeme ve vodní lázni dvě lžíce bílého vína, přidáme jeden čerstvý žloutek a asi 3 minuty vyšleháváme do hladké pěny. Pak do ní za stálého šlehání vlijeme 100 mililitrů přepuštěného másla.

Josef Bittner

Výživový poradce s pochopením pro naše chutě, ale vyzbrojen pevnými zásadami. Velmi dbá na to, aby naučil své klienty přizpůsobit své návyky dennímu režimu a pohybovým aktivitám tak, aby si dlouhodobě udrželi svoji vysněnou váhu. Navíc ve svých jídelníčcích rád využívá sezónních potravin a dopřeje nám chutě, o které bychom při klasických dietách přišli. Jeho oblíbenými slovy jsou rozumný, racionální a nepřetěžovat. Dbá na to, aby jeho klienti spalovali tuky pomocí sportu a jejich nadšení za chvíli nevystřídalo zklamání. Pokud vám chutnalo, můžete dát lajk na facebook.com/vitalitybrno.

  • Nejčtenější

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

23. května 2024

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu....

Tetování pořídil ženě bývalý partner bez souhlasu, nyní se ho zbavuje

23. května 2024  8:18

Taylor White bylo pouhých jednadvacet let, když jí partner bez dovolení potetoval obličej...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Silonky jsou passé. Lidé se zasekávají v době, kdy je móda bavila, míní stylistka

27. května 2024

Premium Ze setkání se stylistkou jsem byla hodně nervózní. Julia Silajdžić, která má na Instagramu přes...

Uklízí, vaří, o malého se stará. Jako by byla cikánka, chválil ve Výměně manžel

22. května 2024  21:45

Nejnovější Výměna manželek byla překvapivě klidná, přestože každá rodina vyznává úplně jiný životní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žena nechce stárnout, za omlazovací procedury utrácí měsíčně desetitisíce

21. května 2024  8:20

Třiadvacetiletá modelka Anna Grace Scottová utrácí v přepočtu šestadvacet tisíc korun měsíčně za...

Na nebinaritu nevěřím, říká sexuoložka, která se 30 let věnuje trans lidem

28. května 2024

Vysíláme Jako sexuoložka se už 30 let věnuje trans lidem. Sama se považuje za starou školu a tvrdí, že...

Sexy dvojčata radí, jak být fit a zdravý

28. května 2024  7:28

Tammy a Lyssie se přes dvacet let věnují poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Tvoří...

Nešikovný muž, děti i neustálý stres. Pět důvodů, proč ženám chybí orgasmus

28. května 2024

Ať chceme, nebo ne, sexuální uspokojení je pro kvalitu partnerského života důležitou součástí....

Bohumila zhubla 51 kilogramů. Hlavně netlačte na pilu, radí

28. května 2024

Paní Bohumila se potýkala s vysokou obezitou. K hubnutí ji motivoval syn. Nechtěla, aby se za svou...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...